POZNATE STRANSKE UČINKE ZDRAVIL, KI SE LAHKO POJAVIJO V USTIH?

Image title

Stranski neželjeni učinki zdravil

»Za vsako bolezen rož'ca raste« se je reklo nekoč. Danes skoraj vsak vsaj občasno vzame kako zdravilo ali prehranski dodatek. Mnogokrat pa poleg zdravilnih učinkov in dobrodošlih stranskih učinkov lahko zdravila in prehranski dodatki povzročajo tudi neželene stranske učinke. Danes so preiskani stranski učinki posameznih zdravil in stranski učinki interakcij med nekaterimi zdravili ki se pogosto predpisujejo skupaj. Znani so stranski učinki interakcije 3 – 4 zdravil ki jih npr. jemljemo istočasno. Kadar pa jemljemo več različnih zdravil hkrati,  in ko poleg vseh predpisanih zdravil jemljemo še prehranske dodatke in »rož'ce« pa stranskih učinkov ni več mogoče predvideti. Predpisana zdravila se še nekako jemljejo po navodilih zdravnika, prehranske dodatke pa večinoma jemljemo po lastni presoji.

Kadar se v ustih pojavijo znaki, ki jih ne moremo pripisati nobeni bolezni ali stanju je smiselno pomisliti na stranske učinke zdravil, na pojave ki jih zaznamo ob nepravilni uporabi ali doziranju zdravil ali prehranskih dodatkov.

Najpogostejše težave, ki so lahko posledica znanih neželenih stranskih učinkov predpisanih zdravil in jih poznamo:

 • HIPOSALIVACIJO, OLIGOSIALIO IN XEROSTOMIJO (zmanjšano izločanje sline in suha usta) izzove kar 400 skupin zdravil.

 • HIPERSALIVACIJO  (povečano slinjenje) zdravila povzročajo redkeje, najpogosteje neuroleptiki, antiepileptiki in antidepresivi.

 • MOTNJE V STRJEVANJU KRVI in podaljšan čas krvavitev povzročajo zdravila, ki se jih predpisuje v ta namen kot preventivo pred kapjo. Doziranje teh zdravil je potrebno pred določenimi posegi v zobozdravstveni ordinaciji prilagoditi. Zelo pogosto se kot protibolečinsko zdravilo jemlje tudi Aspirin, ki prav tako preprečuje strjevanje krvi in ga zato ni priporočljivo jemati vsaj teden dni pred nekaterimi zobozdravniškimi posegi. Prilagoditev doze ali ukinitev zdravila za krajše časovno obdobje naj vedno predpiše zdravnik, ki zdravi osnovno bolezen!

 • USTNI ZADAH povzroča kar nekaj skupin zdravil, npr. zdravila proti visokemu krvnemu tlaku, antidepresivi, antiepileptiki, antialergiki, imunosupresivi, antibiotiki, urologiki. Prav tako lahko ustni zadah povzročajo nekateri prehranski dodatki ki vsebujejo začimbe kot npr. česnovi prehranski dodatki.

 • DLAKAST JEZIK povzročajo nekateri antibiotiki.

 • PEKOČ JEZIK / SPREMEMBE OKUSA povzročajo nekateri antibiotiki, citostatiki, zdravila za zdravljenje Parkinsonove bolezni ter nekateri preparati za zdravljenje parodontalne bolezni.

 • RAZNA VNETJA kot npr. afte, vnetja dlesni, glivične infekcije so lahko pogojene z jemanjem nekaterih skupin zdravil proti visokemu krvnemu tlaku, raznih protibolečinskih zdravil, imunosupresivov, jemanjem kortikosteroidov, antirevmatikov, antiepileptikov, nekaterih skupin zdravil za želodec ter antibiotikov.

 • SPREMEMBE NA ZOBEH:

  • KARIES: kot stranski učinek lahko povežemo z jemanjem antidepresivov, kortizona, metadona.

  • EROZIJE: kot stranski učinek lahko povežemo z antidiabetiki, bronhiolitiki, imunosupresivi ter neuroleptiki.

  • ABRAZIJE: kot stranski učinek lahko povežemo z urologiki, antidepresivi, z zdravili za neuropatije, in z zdravili za parkinsonovo bolezen.

  • ZABARVANJE ZOB: lahko povzročajo nekateri antibiotiki, železovi preparati, fluoridi, klorheksidin ter prehranski dodatki – npr. prehranski dodatki iz kurkume.

  • HIPERPLAZIJE DLESNI (povečanje dlesni): je lahko stranski učinek jemanja nekaterih zdravil proti visokemu krvnemu tlaku, antiepileptikov in imunosupresivov.

  • SLABO CELJENJE KOSTI ALI VNETJE KOSTI: poznamo kot stranski učinek zdravljenja z bisfosfonati ( zdravila za osteoporozo); monoklonalnimi protitelesci, glukokortikoidi.

 • IMUNSKE ( imunološke ) REAKCIJE:

  • ALERGIJE: kot stranske učinke lahko povzroča cela paleta tako zdravil kot prehranskih dodatkov.

  • ANGIOEDEM: lahko povzročajo določene skupine zdravil kot so antidiabetiki, zdravila za zdravljenje krvnega tlaka, nesteroidni antirevmatiki, zdravila za želodec , bisfosfonati.

Zelo pomembno je da je tudi vaš zobozdravnik dobro seznanjen z vsemi zdravili in prehranskimi dodatki, ki jih uživate redno ali občasno. Redko, včasih pa le, moramo pomisliti tudi na to, da kakšno težavo v ustih lahko povzročajo ali poslabšajo zdravila ali prehranski dodatki, ki jih jemljemo. seveda pa je bistvenega pomenda tudi ustna higiena, ki jo je smiselno občasno podpreti s profesionalnim čiščenjem pri zobozdravniku.


Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na stacionarno številko 01 430 72 20; GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

Vse objave Naročite se