PARODONTOZA PRI MOŠKIH IN NJEN VPLIV NA ZDRAVJE

Prepoznati parodontozo pri moških je izjemno pomembno, saj lahko, v kolikor napreduje pomembno vpliva na druge dejavnike zdravja.

Ameriške raziskave so pokazale, da parodontalna bolezen bolj prizadene moške kot ženske. Ni natančno znano ali ima več moških parodontalno bolezen zaradi dejavnikov tveganja kot so stres, bolezni srca in ožilja, visok tlak, ali je  morda posledica dejstva, da pri moških bolj pogosto in v večji meri ugotovimo prisotnost zobnih oblog kot pri ženskah.


SRČNO ŽILNE BOLEZNI

Z raziskavami je bilo potrjeno, da sta parodontalna bolezen in srčno – žilne bolezni povezani. Če imate nekontrolirano, nezdravljeno parodontalno bolezen, imate večje tveganje srčno – žilnih bolezni. Obe bolezni sta kronično vnetno stanje, kar je razlog, da raziskovalci menijo, da sta povezani. Moški ste bolj nagnjeni k srčno – žilnim boleznim kot ženske, zato je lahko skrb za zdrave dlesni  še en način kako zmanjšati to tveganje.


RAK

Raziskave so pokazale, da imajo moški z nezdravljeno parodontalno boleznijo večje tveganje za razvoj raka kot tisti moški z zdravimi dlesnimi.  Pri moških z nezdravljeno parodontalno boleznijo bistveno pogosteje kot pri ženskah ugotovijo raka na ledvicah, raka trebušne slinavke ter krvnega raka.


ZDRAVJE PROSTATE

PSA je encim, ki ga zdrava prostata izloča v zelo majhnih količinah. Kadar je prostata vneta ali pa se pojavi rak na prostati se vrednosti PSA povečajo. Raziskave so pokazale, da imajo moški, ki imajo nekontrolirano parodontalno bolezen in hkrati vnetje prostate bistveno večje vrednosti PSA kot če imajo le vnetje prostate in zdrave dlesni ali če imajo le parodontalno bolezen in prostata ni vneta. Zato raziskovalci menijo, da zdravje dlesni vpliva na zdravje prostate in obratno.


IMPOTENCA

Moški z nezdravljeno parodontalno boleznijo imate povečano tveganje za razvoj impotence, kažejo raziskave. Raziskovalci menijo, da določene vrste vnetij, kamor spada tudi parodontalna bolezen lahko povzročijo poškodbo žil, kar vodi v impotenco.


Vam krvavijo dlesni? Preverite ali morda nimate parodontalne bolezni, ki je pogosto dolgo prikrita. Naročite se: 031 656 907


Vse objave Naročite se