KARIES - Kako lahko preprečimo napredovanje kariesa

Ugotavljanje KariesaOb zavedanju, da je zobna obloga biofilm, ki je res močno prilepljena na zobno površino, je zelo pomembno je da dvakrat dnevno temeljito mehansko očistimo vseh pet ploskev vsakega zoba.Karies je v v dentinu vedno obsežnejši kot na površini. To je pogojeno z anatomijo zoba.Kako se obvarovati kariesa


Karies, ki se začne na okluzalnih - griznih ploskvah zoba je pri pregledu zob precej enostavno odkriti, saj je običajno dobro viden. Če hodite redno na kontrole ga bomo težko spregledali, saj je diagnostika kariesa z laserjem zanesljiva.

Kaj povzroča karies


Karies, ki nastane med zobmi je s pregledom bistveno težje ugotoviti dokler še ni tako obsežen, da je viden v ustih. Po podatkih iz literature ga lahko samo s pregledom odkrijemo le 10% - 15%. Do 50% nam ga pokaže Rtg slikanje.

V pomoč pri diagnostiki nam je še delo z lupami, karies detektorjem ter presvetlitev.


Ugotavljanje kariesa
Razlog, da je karies med zobmi težko ugotoviti - diagnosticirati, je, da v 50% zobna površina zoba ni prekinjena. To pomeni, da ni luknjice, ki bi jo lahko videli ali potipali z zobozdravniškimi instrumenti. Površina zoba - sklenina je le demineralizirana, kar pa je že dovolj, da bakterije pronicajo v notranjo zobovino - dentin in tam povzročajo karies.

Image title

Kaj je karies in kako se ga obvarovati

Karies, ki nastane ob dlesni ali na korenini zoba je sicer dobro viden in dobro dostopen za popravilo - plombiranje kadar je na zunanji dobro vidni in dostopni površini. Kadar pa se naredi v področju med zobni ali na notranji strani zob, pa ga je bistveno težje dostopati in popraviti. Kadar se naredi med zobema na korenini ga pogosto ne moremo dostopati drugače kot z vrha, kar pomeni, da moramo odstraniti veliko zdrave zobovine, da ga dostopamo. Včasih je za ohranitev zoba potrebno opraviti postopek podaljšanja klinične krone.Pomembno je:

 • Da zobe čistimo redno in skrbno

 • Da skrbimo za redne zdrave obroke

 • Na srkamo kar naprej sladkih in kislih pijač

 • Med obroki ne uživamo sladkih in kislih prigrizkov, kar vključuje tudi sadje

 • Pazimo, da mine med obroki nekaj časa. Čas med obroki omogoča slini, da kislost, ki nastane med in po hranjenju nevtralitzira in omogoča remineralizacijo zobovine.

Veliko vlogo pri ustvarjanju, nastajanju kislega okolja v ustih imajo sladkorji v hrani, pri čemer je bolj kot količina pomembno kako pogosto tekom dneva ga zaužijemo. Pitje sladkih in kislih pijač med obroki lahko pomeni, da slina zaradi pogostnosti vnosa sladkorjev in kislin nikakor ne more opraviti svoje zaščitne vloge – vzpostaviti okolje v katerem bi se zobovina lahko remineralizirala.

Za preprečevanje kariesa so pomembni » 4 stebri preprečevanja kariesa«:

 • Pravilna tehnika čiščenja z zobno ščetko, zobno nitko in medzobno ščetko dvakrat dnevno

 • Fluoriranje zob:

  • Za odrasle in otroke starejše od 6 let oziroma od izrasti prvega stalnega zoba dalje je za vzdrževanje dovolj uporaba zobne paste s 1500 ppm fluora v zobni pasti

  • Za otroke 2 - 6 let 1000 ppm fluora v zobni pasti

  • Za otroke od 1 - 2 leta 500 ppm fluora v zobni pasti ob predpostavki, da znajo otroci dobro izpljuniti. Dokler ne znajo izpljuniti se zobna pasta ne uporablja.

 • Zobem prijazna prehrana

 • Redni obiski pri zobozdravniku


Potrebujete pregled? Naročite se: 031 656 901.


Vse objave Naročite se