KAKO VAS LAHKO VAŠ ZOBOZDRAVNIK REŠI PRED NEOZDRAVLJIVIM VNETJEM ČELJUSTNE KOSTI?

pREPREČITI HUDO VNETJE ČELJUSTNIH KOSTI

KAJ JE OSTEOPOROZA IN KAJ MORA VAŠ ZOBOZDRAVNIK VEDETI ČE JEMLJETE ZDARVILA ZA OSTEOPOROZO

Osteoporoza je stanje kadar se v procesu remodelacije kostnine ne zgradi dovolj nove kostnine oziroma je ta bolj porozna, ni dovolj kvalitetna.

Kadar je osteoporoza povzročena z zdravili ali hormonsko in kadar je to mogoče jo zdravimo z nadomestki hormonov, kadar gre za pomanjkanje posameznih snovi, ki povečujejo tveganje za osteoporozo jih dodajamo k prehrani. Pomembno pa je tudi gibanje.

Poznamo zdravila ki:

  •  Zavirajo razgradnjo kosti ( npr. bisfosfonati oz. disfosfonati)

  •  Zdravila, ki spodbujajo nastajanje nove kostnine (npr. Teriparatid – oblika obščitničnega hormona)

  •  Zdravila, ki spodbujajo nastajanje nove kostnine in hkrati upočasnjujejo njeno razgradnjo

  •  Zdravila, ki zavirajo delovanje, razmnoževanje in preživetje osteoklastov (npr. denozumab)

Image title
Z BISFOSFONATI OZ. DISFOSFONATI POVZROČENA OSTEONEKROZA

Bisfosfonati oz. disfosfonati so skupina zdravil, ki najučinkoviteje zmanjšajo izgubo kostnine in na ta način preprečujejo zlome zaradi osteoporoze. Mehanizem delovanja te skupine zdravil je, da onemogočijo celice, ki razgrajujejo kostnino. Vendar pri tem zmotijo tudi komunikacijo s celicami, ki so odgovorne za tvorbo kosti – osteoblasti. Zato se osteoblasti ne tvorijo in ne gradijo nove kostnine. Zdravila res preprečujejo razgradnjo kosti, vendar se tudi nova kost ne tvori. Zdravila bisfosfonati se običajno jemljejo 5 do 10 let in se vgrajujejo v kost. Tam ostanejo še leta po prenehanju jemanja.

Vedeti kako delujejo zdravila za osteoporozo iz skupine bisfosfonatov je bistvenega pomena takrat ko vaše telo potrebuje celjenje kosti. Pri zobozdravniku je to v primeru puljenja zob, zdravljenja parodontalne bolezni ter zdravljenja zobnih korenin, pri implantatni oskrbi… V primerih ko so za terapijo potrebne visoke doze bisfosfonatnih zdravil pa se lahko pojavijo tudi težave pri nošenju zobnih protez. Ker se kost ne more tvoriti, se rana morda ne bo mogla zaceliti. Npr. rana, ki se spontano ne zaceli v osmih tednih se lahko razvije v osteonekrozo povzročeno z bisfosfonati.

Primeri osteonekroze povzročene z zdravili za zdravljenje osteoporoze in sicer z bisfosfonatnimi zdravili ali denozumabom:

Image title
Z bisfosfonati povzročena nekroza čeljusti po puljenju zoba

Image titleZ bisfosfonati povzročeno vnetje kjer nalega proteza


Image title
Spontano povzročena osteonekroza zaradi neustrezne ustne higiene
Preden boste prejeli bisfosfonatna zdravila za osteoporozo je smiselno opraviti natančen pregled pri zobozdravniku. Svetuje se:

  • Ostraniti zobe ki morda niso rešljivi,

  • Preveriti dobro naleganje snemnih protetičnih nadomestkov,

  •  Zdraviti vse zobe, ki morda potrebujejo koreninsko zdravljenje ali imajo morda granulom, četudi z njimi nimate težav

  •  Zdraviti parodontalno bolezen

  •  Naučiti se brezhibne ustne higiene, saj v primeru dolgotrajnega prejemanje visokih doz bisfosfonatov lahko pride do spontane osteonekroze

V kolikor boste v času zdravljenja osteoporoze z bisfosfonati potrebovali kakšnega od kirurških posegov v ustih bo potrebno najmanj za nekaj mesecev prekiniti zdravljenje osteoporoze z bisfosfonati in skrbno načrtovati poseg. Bisfosfonati se namreč vgrajujejo v kost in v kosti ostanejo še leta po prenehanju jemanja.


OBVESTITE SVOJEGA ZOBOZDRAVNIKA ČE JEMLJETE KATERO OD NAŠTETIH ZDRAVIL ZA OSTEOPOROZO

Poleg Imena zdravila je za vašega zobozdravnika pomemben podatek v kakšni obliki ( tablete / injekcije ) bisfosfonate prejemate, kakšno dozo prejemate ter koliko časa jih že prejemate.

Seznam veljavnih bisfosfonatnih ter denozumab zdravil povzet po Centralni bazi zdravil Slovenije na dan 15.10.2017 in ki lahko povzročijo osteonekrozo čeljustnih kosti:

Image title

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na stacionarno številko 01 430 72 20; GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.


Vse objave Naročite se