KAKO PRAVILNO IZBRATI ZOBNO ŠČETKO?

Kako pravilno čistiti zobeIzbira oblike in velikosti:

Zobna ščetkanaj bo primerno majhna in ne preširoka, tako da zajame enega do dva zoba. Glava zobne ščetke naj bo proti koncu zožena, saj je tako lažje dostopati do težje dostopnih predelov pri zadnjih zobeh ter do notranje ploskve sprednjih zob.

Kdor ne more široko odpreti ust ali pa ima sprednje zobe rahlo nagnjene navznoter, naj izbere takšno ščetko, pri kateri je mogoče vrat glave dodatno upogniti tako, da doseže tudi prej omenjene težje dostopne predele.

Običajno so zobne ščetke na voljo v več velikostih glave ščetke, zato ustrezno ščetko izberite glede na velikost ust. Če imate težave z refleksom bruhanja, izberite manjšo glavo zobne ščetke.

Držalo zobne ščetkevas pri ščetkanju ne sme ovirati, zato naj ne bo pretanko in zelo uporabno je, da ima oporo za palec.

Izbira oblike in mehkobe vlaken

Posebej pozorni bodite, da izberete zobne ščetke z zaobljenimi vlakni, ki ne poškodujejo dlesni in ne odstranjujejo zobovine.

Tovrstna preventiva je še posebej pomembna, če uporabljate bolj abrazivne zobne paste in zobne paste za bolj bele zobe.

Na voljo so zobne ščetke z vlakni, prirezanimi v različne oblike, ki omogočajo lažji dostop do zadnjih zob.

Vlakna v dveh nivojih zagotavljajo večjo mehkobo pri ščetkanju, hkrati pa sežejo dlje v medzobne prostore.

Mehkobo vlaken izbiramo individualno. Na mehkobo ščetke vplivajo kvaliteta vlaken, razmerje med številom snopov na površino glave, število vlaken, ki jih vsebuje snop, razmik med snopi in dolžina vlaken. Na voljo so: medium (srednje mehka), soft (mehka), x – soft (zelo mehka). Zmotno je mnenje, da zelo mehka zobna ščetka odpravlja vnetje dlesni. Vnetje dlesni zaustavimo s pravilno izbiro zobne ščetke in pravilno tehniko čiščenja. Dejstvo je, da le odsotnost zobne obloge zagotavlja zdrave dlesni.

»Uporabljam najmehkejšo ščetko, a mi še vedno krvavijo dlesni. Zakaj? Ko pa vse delam prav! «

Dlesni krvavijo, kadar zobna obloga ni bila uspešno odstranjena, to pa je odvisno od kombinacije izbire zobne ščetke in tehnike čiščenja.Leustrezna tehnika čiščenja ob sočasni uporabi ustrezne oblike, velikosti in mehkobe zobne ščetke zagotavlja zdrave dlesni in zobe brez kariesa.Grizne ploskve zob ščetkamo v smeri loka zob. Vsak gib naredimo desetkrat. Kadar vodimo ščetko po griznih ploskvah zob v smeri proti zadnjim zobem, se vlakna nagnejo naprej in izpustijo zadnji zob, zato je prav, da vlakna zobne ščetke nastavimo za zadnji zob in napravimo poteg po zobnem loku proti sprednjim zobem. To ponovimo desetkrat. Stranske ploskve zob vedno ščetkamo od dlesni proti zobu, torej od rdečega proti belemu. Tako očistimo ploskve zob z zunanje (lične) strani in enako naredimo na ploskvah zob z notranje (ustne) strani. Notranjo stran sprednjih zob ščetkamo tako, da držalo obrnemo pokonci in ščetkamo od dlesni proti zobu. Vsak poteg na enem mestu naredimo desetkrat. Najbolje je, da število potegov štejemo, saj bomo tako zagotovili, da bo ščetkanje res temeljito in bo trajalo tri minute.

Ščetkanje zob

nega zob

Za čiščenje zob, ki niso izrasli v ravni vrsti (prekrižani zobje, navznoter ali navzven pomaknjeni zobje, zasukani zobje, večje vrzeli ali zelo tesno stanje, delno izrasli zobje, razgaljena razcepišča korenin ...), so na voljo specialne zobne ščetke različnih oblik.Zobna ščetka Interspace

Image titleZa čiščenje protetičnih del ter protetičnih del na implantatih so na voljo specialne zobne ščetke različnih oblik. Izberete lahko tanko ščetkao s kupolasto prirezanimi ali koničasto prirezanimi vlakni v eni izmed treh mehkob, obstaja pa tudi posebna ščetka za čiščenje težko dostopnih mest ob implantatih.
Vrat ščetke je dodatno upognjen, da doseže podvisna mesta, glede na naše potrebe pa ga lahko še dodatno upognemo.
Image title

Zobne proteze čistimo tako, da uporabimo zobno ščetko za proteze. Čistimo tako zunanjo površino kot površino, ki se dotika dlesni.

Mehanizme pritrditve proteze na zobe (zaponke ali polzila) očistimo še posebej skrbno, saj bomo le tako zagotovili dolgotrajno uporabo proteze in preprečili, da bi se na zobeh nosilcih pojavilo vnetje dlesni ter da bi na njih nastala zobna gniloba.


Če nosite fiksni ortodontski aparat ali po končanem ortodontskem zdravljenju nosite žico, je čiščenje pZobna ščetkarecej oteženo, ob žicah in okrog bracketov (nosilcev) pa se intenzivneje nabira zobna obloga, ki je težko dostopna za čiščenje. Kadar pri čiščenju zobnega aparata nismo uspešni, se lahko zgodi, da ostanejo na zobeh beli kredasti ali rjavi madeži, ki pomenijo poškodbe zobovine (sklenine) ali / in zobno gnilobo. Kadar nosimo zobni aparat, zob ne moremo čistiti od dlesni proti zobu, ker tega ne dopušča žica, ki je vpeta v nosilce, ščetkanje vzdolž dlesni pa je neprijetno in lahko povzroči poškodbe ali umikanje dlesni. Za boljši dostop pod ortodontsko žico in za čiščenje nosilcev sta zato na voljo dve posebni ščetki. Prva ima dva nivoja vlaken – krajša in daljša koničasta vlakna, ki so nežna do dlesni in učinkovito čistijo ob nosilcih. Druga je ozka ščetka s samo dvema vrstama vlaken, ki učinkovito čisti ozke prostore okrog nosilcev ter pod ortodontsko žico.


Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na stacionarno številko 01 430 72 20; GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

Vse objave Naročite se