KAKO POMEMBNO JE DA VAŠ ZOBOZDRAVNIK VE ZA VAŠ SRČNI INFARKT

Koronarno žilje srca


AKUTNI MIOKARDNI INFARKT

Bolezni srca in žilja so najpomembnejši vzrok zbolevanja in umiranja v svetu in delež koronarne bolezni je največji.

Akutni miokardni infarkt – nenadni srčni infarkt  je le ena od njenih oblik bolezni srca in ožilja, in je posledica zapore venčne (koronarne) arterije s strdkom.

Venčne - koronarne žile srca so žile, ki kot venček ali krona obdajajo srce in skrbijo da je mišica srca preskrbljena s hranili in kisikom.

Vzrok za koronarno srčno bolezen je ateroskleroza koronarnih žil, ki prehranjujejo samo srčno mišico. Ateroskleroza je kronična napredujoča vnetna bolezen arterijske žilne stene. Aterosklerotični plaki - obloge začnejo s svojo počasno rastjo in posledičnim oženjem premera arterij ovirati pretok krvi.

Ob naporih, ko je potreba po energiji in kisiku v celicah večja, se zaradi pomanjkanja krvi in kisika v srčni mišici  lahko začnejo pojavljati bolečine ki jih čutimo v prsnem košu  predelu srca, lahko pa sevajo tudi drugam. Tej bolečini rečemo angina pektoris. Če strdek ali obloga delno zapira žilo in je minimalen pretok krvi še omogočen, gre lahko za blažjo obliko srčnega infarkta. Če pa je zapora žile popolna in pretoka krvi ni več, gre za hujšo obliko srčnega infarkta.


KAJ MORATE POVEDATI VAŠEMU ZOBOZDRAVNIKU?

Najpomembneje je, da svojega zobozdravnika seznanite da ste preboleli srčni infarkt, predvsem pa katera zdravila jemljete. Seznanite ga tudi z drugimi boleznimi, ki jih morda imate ter s seznamom zdravil, ki jih jemljete. V ta namen običajno pri zobozdravniku izpolnite vprašalnik o zdravju.


KAJ JE DOBRO VEDETI GLEDE ZOBOZDRAVSTVENE OSKRBE PO PREBOLELEM SRČNEM INFARKTU?

Prvih 6 mesecev:

 • Vsaj 6 mesecev po prebolelem srčnem infarktu se odsvetujejo vsi zobozdravstveni posegi pri katerih bi lahko prišlo do bakteriemije – sproščanja bakterij v kri.

 • Vse posege, ki povzročajo bakteriemijo in jih ne moremo odložiti za vaj 6 mesecev se skrbno načrtujejo in opravijo v univerzitetnih kliničnih ustanovah v dogovoru z zdravnikom ki vas je zdravil zaradi srčnega infarkta (npr. nujno puljenje zoba).

Po 6 mesecih:

 • Vse zobozdravniške posege pri katerih se pričakuje bakteriemija se skrbno načrtuje in opravi pod antibiotično zaščito.

 • Da posegi ne bodo boleli boste dobili posebne vrste lokalne anestezije, ki ne vsebuje adrenalina.

 • Če vas je zobozdravniških posegov zelo strah (strah povzroča stres in povečano izločanje adrenalina) vam lahko zobozdravnik predpiše zdravila proti strahu.

 • Pred posegi kjer se pričakuje krvavitev je potrebno prilagoditi doziranje zdravil proti strjevanju krvi.

 • Ne jemljite protibolečinskih zdravil, ki preprečujejo strjevanje krvi (npr. Aspirin)

 • Nikoli, ampak res nikoli ne prilagajajte samovoljno doziranja zdravil pred obiskom zobozdravnika – vedno se o tem prej posvetujte z zobozdravnikom (npr. antibiotična zaščita ali zmanjšanje doze zdravil proti strjevanju krvi).

 • Zdravila, ki jih jemljete po srčnem infarktu lahko povzročajo stranske učinke:

  • Podaljšan čas krvavitve

  • Xerostomijo – suha usta

  • Hiperplazijo dlesni – povečanje dlesni


KAKO LAHKO ZAŠČITITE SVOJE SRCE?

Zelo pomembno je, da se varujete vnetij in skrbite za dobro splošno odpornost organizma in za urejenost drugih sistemskih bolezni.

Bistvenega pomena za vaše srce pa je:


Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na stacionarno številko 01 430 72 20; GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

Vse objave Naročite se