KAJ JE PARODONTOZA OZIROMA PARODONTALNA BOLEZEN

Parodontoza – parodontalna bolezen se pojavi kot posledica vnetja, ki ga povzročajo bakterije v biofilmu, ki ostane na zobeh in ga nismo uspešno očistili.

Vnetje lahko povzroči krvavitev dlesni, izgubo kosti, zaradi česar se povečajo – poglobijo obzobni žepki. Parodontalna bolezen je kronična bolezen in kadar dlje časa traja se zobje lahko začnejo majati in lahko celo sami izpadejo.

Znake bolezni ni vedno lahko prepoznati, in tako lahko ne veste, da parodontozo – parodontalno bolezen imate.

Kako lahko prepoznamo parodontozo – parodontalno bolezen?

Eden od znakov sta slab zadah in slab okus, zaradi škodljivih bakterij, ki pri svoji presnovi in razpadu proizvajajo hlapljive žveplove spojine. Krvavitev dlesni med umivanjem zob je prav tako opozorilni signal. V nasprotju z »govoricami« krvaveče dlesni niso posledica preveč intenzivnega ščetkanja ali pretrde zobne ščetke. Rdeče, otečene in občutljive dlesni so prav tako alarmni signal, ki lahko pomenijo da imate parodontalno bolezen – parodontozo. Če se vam zobje majejo, pa je parodontalna bolezen verjetno že kar precej napredovala.

Kadar na zobeh po čiščenju vseeno ostane zobna obloga in to dan na dan, se skoraj zagotovo razvije gingivitis – vnetje zobne dlesne – ki je prva stopnja parodontalne bolezni.

Zelo pomembi so redni obiski zobozdravnika, ki lahko parodontalno bolezen odkrije v zgodnji fazi, ter pomaga s profesionalnim čiščenjem in drugimi postopki zdravljenja, da dosežemo umiritev parodontalne bolezni. To je posebej pomembno če ste genetsko nagnjeni k parodontalni bolezni.


Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na stacionarno številko 01 430 72 20; GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

Vse objave Naročite se