KAJ JE ENDODONTIJA – ZDRAVLJENJE KORENINSKIH KANALOV

Zdravljenje koreninskih kanalov zoba

Vsak zob ima v zobni kroni votlinico - pulpno komoro. V vsakem koreninskem kanalu je vsaj en koreninski kanal, lahko pa jih je več.

Pogosto potek koreninskih kanalov lahko izgleda kot porečje reke. Lahko ima stranske kanale, kanali so lahko v določenih predelih povezani med seboj, na koncu korenine se kanali lahko razvejijo kot delta pri izlivu reke.

Zapletena anatomija notranjosti zoba poteka koreninskih kanalov v zobnih koreninah je zato včasih pravi izziv. Za zdravljenje koreninskih kanalov je pogosto potrebno več obiskov.


Zdravljenje zobnih korenin je potrebno kadar karies tako napreduje, da zajame zobno pulpo (zobni živec). Koreninske kanale zdravimo v več korakih.

Image titleTak zob moramo široko odpreti da lahko poiščemo vse vhode v kanale. Kanale izčistimo mehansko. Vsaka korenina ima vsaj en kanal. Kanalski sistem je lahko razvejan, lahko zgleda kot porečje rek. Ves postopek mehanskega čiščenja izvajamo v kopeli različnih razkužil, ki jih menjujemo v času čiščenja. Z instrumentacijo lahko dosežemo le glavne kanale, medtem ko manjše stranske lahko dosežemo le z razkužilom in zdravili, ki jih vlagamo v kanale.

Mehansko čiščenje kImage titleanalov lahko izvajamo z ročnimi ali strojnimi sistemi.

Pomembno je da se trudimo dobro mehansko očistiti in razkužiti čim več kanalskega sistema.

Kanale lahko zelo uspešno dodatno širimo in razkužujemo tudi z ultrazvočnimi pilami in iglami. Ultrazvok naredi visoko turbulenco razkužila in povzroči razkuževanje nekaterih stranskih kanalov in dentinskih tubulov (kanalčki zobovine).

Da lahko čim bolj natančno določimo dolžino koreninskega kanala uporabljamo kombinacijo merjenja dolžine rentgenske slike in elektronske naprave, ki nam oceni pravilno dolžino kanalov.

Ko ocenimo, da so kanali primerno oblikovani in razkuženi ter težave izzvenijo kanale napolnimo.

Za polnitev kanalov uporabimo različne sisteme za hladno in toplo polnjenje kanalov.

Slikanja, ki so obvezna po doktrini:

  • Rtg slika pred začetkom zdravljenja

  • Rtg slika ali dentalni CT med zdravljenjem če se se zob nikakor ne umiri

  • Rtg slika po polnitvi kanala

  • Kontrolna Rtg slika 6 – 12 mesecev po polnitvi

  • Kontrolna Rtg slika na 5 let (lahko z obdobnimi preventivnimi ortopani)

Zob, ki ima opravljeno zdravljenje koreninskih kanalov je potrebno redno spremljati dokler je v ustih. res je, da zdravljen zob ob vrtanju ne boli. Lahko pa vseeno ima karies, lahko se odlomi kak del zoba ali izpade plomba. V teh primerih se lahko polnitev izpostavi bakterijam, ki so v ustni votlini in lahko pride do ponovne okužbe koreninskih kanalov ali celo do granuloma že zdravljenjega zoba. Zobje z zdravljenimi koreninskimi kanali so tudi veliko bolj krhki in zato lahko ob močnem ugrizu v tršo hrano pride do poke korenine.

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na stacionarno številko 01 430 72 20; GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

Vse objave Naročite se