K ZOBOZDRAVNIKU VEDNO LE Z UREJENIM KRVNIM TLAKOM

Krvni tlak


Kar 20 – 25% ljudi v zahodnem svetu se srečuje s povišanim krvnim tlakom. In kar 50 % starih nad 50 let ima povišan krvni tlak.

Kljub z zdravili urejenemu krvnemu tlaku pa je pri zobozdravniku krvni tlak lahko vseeno povečan na račun  »učinka bele halje« in strahu.

Urejen krvni tlak pomeni, da se pri zobozdravniku krvni tlak kljub strahu ne poveča bistveno, da bi pomenil grožnjo za srčni ali možganski infarkt. Se pa včasih odkrije pacienta, ki ima neurejen povišan krvni tlak, pa tega niti ne ve, saj hujših težav nima.

Že sam obisk zobozdravnika (pot, časovna stiska, hitenje, strah pred bolečino, bolečina…) lahko pomenijo nenaden porast krvnega tlK zobozdravniku z urejenim krvnim tlakomaka.

Dobro je vedeti, da skoraj vsa zdravila za zniževanje krvnega tlaka povzročajo xerostomijo – suha usta. Manjše izločanje sline pa pomeni večjo nagnjenost h kariesu in vnetju dlesni. Zato redne kontrole pri zobozdravniku lahko rešijo kakšen zob.

Poleg suhih ust lahko nekatera zdravila za zniževanje krvnega tlaka povzročajo tudi vnetja dlesni, vnetja ust hipertrofije dlesni (povečanje dlesni), otečene dlesni ter ustni zadah.

Vedno je pomembno tudi tisti dan ko obiščete zobozdravnika vzeti zdravila tako kot jih je predpisal zdravnik, ne več in ne manj.


Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na stacionarno številko 01 430 72 20; GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

Vse objave Naročite se