DRAGOCENI NASVETI ZA NEGO ZOB

Kvalitetne medzobne ščetke

Na podlagi študij je bilo ugotovljeno, da je vzrok za nastanek kariesa in parodontalne bolezni zobna obloga.

Zobna obloga se začne nabirati na zobeh že kmalu po čiščenju in ugotovljeno je bilo, da je 12 ur stara zobna obloga tista, ki povzroči tako karies kot parodontalno bolezen, zato je pomembno, da dvakrat dnevno odstranimo zobne obloge z vseh petih površin vsakega zoba v ustih. Zobna obloga mora biti odstranjena mehansko z zobno ščetko, nitko in interdentalno ščetko. Le s kombinacijo uporabe vseh treh vrst pripomočkov lahko namreč učinkovito odstranimo zobno oblogo z vseh petih ploskev zoba. Uporaba ustnih vod ne more nadomestiti čiščenja, saj ustna voda deluje le na površine, ki so očiščene zobnih oblog, samo z izplakovanjem pa zobnih oblog ne moremo odstraniti. Zobozdravniki zato za uspešno preprečevanje kariesa in parodontalne bolezni svetujemo redno čiščenje vsaj dvakrat na dan. Čiščenje z ustrezno tehniko vas bo obvarovalo pred tem, da bi med čiščenjem izpustili težje dostopna mesta. Uporabno pravilo je, da vedno začnete čistiti na tistih mestih, kjer imate največje težave. Pravilno čiščenje kjer očistite vseh 5 ploskev temeljito je lahko kar izziv, zato je pogosto potreben trening ustne higiene.

Krvavitev dlesni je znak vnetja. Dlesen ob redni uporabi zobne ščetke, torej pri običajnem čiščenju z zobno ščetko, ob notranji in zunanji strani zob krvavi zelo redko, pogosta pa je krvavitev v medzobnih prostorih, če ne uporabljamo redno zobne nitke in interdentalnih ščetk. Vnetje dlesni v medzobnih prostorih lahko dolgo ostane neopaženo in z leti napreduje. Običajno, ko opazimo krvavitev, popustimo pri higieni, saj si krvavitev napačno razlagamo. Menimo, da smo čistili preveč agresivno, zato popustimo pri čiščenju, kar je narobe. Ko krvavitev zaznamo, naj bo to alarm, da je potrebno spremeniti tehniko oz. metodo čiščenja in njeno pogostnost, morda pa je potrebno poseči tudi po razkužilnih raztopinah, s katerimi onemogočimo bakterije, ki v ustih povzročajo vnetja.

Za običajno dnevno nego ust vsak človek potrebuje 1 – 2 zobni ščetki. Z njimi je potrebno očistiti 3 ploskve zob: grizne ploskve ter sprednjo in zadnjo stran zob. Dodatno moramo poskrbeti še za čiščenje dveh stranskih ploskev vsakega zoba, in sicer z zobno nitko ter interdentalno (medzobno) ščetko. Medzobni prostori niso med vsemi zobmi enako široki, zato človek za čiščenje medzobnih prostorov običajno potrebuje 2 do 3 interdentalne - medzobne ščetke različnih velikosti. Za jezik uporabimo strgalo za jezik.

Posebno pozornost morate čiščenju posvetiti v primerih, če:

  • imate zobe, ki niso izrasli v ravni vrsti (prekrižani zobje, navznoter ali navzven pomaknjeni zobje, zasukani zobje, večje vrzeli ali zelo tesno stanje, delno izrasli zobje, ...),

  • imate implantate,

  • imate v ustih protetična dela ali obrušene zobe,

  • nosite fiksni ortodontski aparat ali žico po končanem ortodontskem zdravljenju,

  • boste ali ste imeli oralno kirurški ali parodontalno kirurški poseg oziroma operacijo,

  • ste pod stresom, kajti takrat se tvori več zobne obloge, usta so bolj suha in motivacija za čiščenje se zmanjša, saj so v ospredju drugi problemi.

Za dosledno in ustrezno tehniko čiščenja torej potrebujete zobno ščetko, zobno nitko in interdentalne ščetke, priporočljivo pa je tudi strgalo za jezik.

Vsak človek je zase svet in zato mora vsak človek sam ugotoviti, kateri pripomočki mu ustrezajo. Vodilo pri izbiri naj bo učinkovitost čiščenja, to pomeni kar najboljše mehansko odstranjevanje zobnih oblog z vseh petih površin vsakega zoba v ustih. Zobozdravnik lahko pomaga tako, da nauči pacienta izbirati izdelke, s katerimi bo lahko dosegel kar najbolj učinkovito odstranjevanje zobnih oblog, ki seveda mora biti redno.

Vsaj dvakrat na leto privoščite svojim zobem in dlesnim profesionalno podporo čiščenja domače nege ustne votline.

Neučinkovita zobna nega lahko vodi v gingivitis ter parodontalno bolezem, ki pa hahtevata zdravljenje.


Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na stacionarno številko 01 430 72 20; GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

Vse objave Naročite se