Coronavirus - Kdaj v ambulanto za nujno zobozdravstveno pomoč v času ko ne morete do svojega zobozdravnika

Image title

V času ukrepov zaradi pandemije bo delovalo le omejeno število zobozdravstvenih ambulant, kjer bodo zobozdravniki lahko nudili varno zobozdravstveno prvo pomoč.

Kaj lahko storite, da bodo te ambulante čim manj obremenjene? Poostrite in dosledno izvajajte ustno nego, da ne bo kaj zabolelo.

Če pa vas bolečina vseeno prisili, da boste morali obiskati dežurnega zobozdravnika, vzemite s seboj seznam zdravil in morda pomembnih izvidov s pomembnini diagnozami ter Rentgenske slike, ki jih morda hranite doma.


V času ukrepov zaradi pandemije deluje le omejeno število zobozdravstvenih ambulant. Te so imenovane : Vstopna točka nujna zobozdravstvena pomoč

Med nujna stanja sodijo:

- Močan zobobol (huda stalna bolečina, ko analgetik več ne pomaga)

- Akutna infekcija (vnetje, ki se kaže kot oteklina, težje požiranje in odpiranje ust, zvišana telesna temperatura)

- Večja krvavitev, ki se sama ne zaustavi v določenem časovnem obdobju (poškodba v področju zgornje in spodnje čeljusti oz. ustne votline)

- Poškodbe v področju zob (poškodba v področju zgornje in spodnje čeljusti oz. ustne votline

Ta nujna stanja so kriteriji NZP s strani ZZZS.

NPZ so zapisana v Zakonu o pacientovih pravicah in Obveznih pravili ZZZS.


Našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju.

Če vas kljub prebranemu nasvetu vseeno utemeljeno skrbi najprej pokličite svojega zobozdravnika v času njegovega ordinacijskega časa, ki vam bo svetoval in dal nadaljnja navodila. Če bo v triažnem postopku ocenil da je potrebno, vas bo naročil v vstopni točki  o za nujno zobozdravstveno pomoč in vam posredoval datum. Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju.Tako svojemu zobozdravniku kot tudi zobozdravniku na nujni zobozdravstveni pomoči  nujno naštejte vsa zdravila, ki jih redno jemljete in tudi zdravila, ki ste jih  in jih še jemljete zaradi bolečine zoba. Še posebej je pomembo zobozdravnika opozoriti, če jemljete zdravila proti strjevanju krvi. Samovoljno ne ukinjajte nobenih zdravil, ki jih jemljete redno, tudi zdravil proti strjevanju krvi ne. Ali boste potrebovali prilagoditev zdravljenja bo presodil zobozdravnik, ki vas bo obravnaval.

Če veste, da boste morali k zobozdravniku na vstopno točko nujne zobozdravstvene pomoči, kot protibolečinskih tablet ne jemljite Aspirina ali drugih protibolečinskih zdravil, ki vsebujejo sredstva proti strjevanju krvi.  Prav tako v času epidemije koronavirusa kot protibolečinske terapije ni priporočeno jemati nesteroidnih antirevmatikov. S seboj vzemite rentgenske slike, ki jih morda hranite doma. Še posebno, če pri sebi hranite Rtg ortopan.
OBVESTILO O NAČINU DELA V ČASU CORONAVIRUSA


Image title

IZPADLA PLOMBA IN ZOB NE BOLI

Možni vzroki: Plomba je izpadla, ker je bila dotrajana, lahko se je odlomil le del plombe. Lahko je zob občutljiv na toplo hladno ali sladko, kislo …

Kaj storiti: Če zob ne boli ali boli na termične in kemične dražljaje in bolečina mine hitro, le skrbite za zelo dobro higieno. Ne dražite zoba z ekstremno močnimi termičnimi in kemičnimi dražljaji, kot so na primer zelo vroče juhe, čaji, sladoledi ter na primer čokolada … Zelo poostrite higieno ter poskrbite, da bo zob vedno čist tudi na mestu, kjer je izpadla plomba.

Večje ostanke hrane, ki jih ne morete odstraniti z zobno nitko in medzobno ščetko odstranite z zobotrebcem. Če vas pri ščetkanju zob skeli zaradi mentolov v zobni pasti, uporabite otroško zobno pasto ali tako, ki ne peče.Naj pa vedno vsebuje vsaj 1500 ppm Fluora ali druge učinkovine za zmanjšanje skelenja. V ta namen uporabite zobne paste ki vsebujejo učinkovine za občutljive zobe. Če tako zobno pasto pustite na skelečem zobu oz. v ustih približno 5 minut, se bo občutljivost na termične dražljaje sčasoma bistveno zmanjšala. Po tretmaju z zobno pasto za občutljive zobe vsaj eno uro ne jejte in ne pijte.

Če je luknja v zobu večja, pred jedjo zapolnite tako luknjo s kroglico vate. Vatna kroglica naj bo tako velika, da jo močno zatlačite na mesto izpadle plombe. Toliko, da ne bo izpadla med hranjenjem. Namen vatne kroglice je, da zaščiti zobovino pred zastajanjem hrane v odprtini ter prepreči močnim termičnim in kemičnim dražljajem, da bi nadražili zobni živec.

Če je zob mrtev, vas tak zob kar nekaj časa ne bo bolel kljub izpadli plombi. Vseeno v obeh primerih dobro očistite zob oz. njegovo luknjo v dnu, da se ne bo tam nabirala zobna obloga. Če vas vseeno utemeljeno skrbi, kontaktirajte vašega zobozdravnika. Morda bo lahko pogledal v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke, na podlagi katerih vam bo svetoval.Skleninski karies


OBČUTLJIVOST NA TERMIČNE DRAŽLJAJE ZOB – NA TOPLO IN HLADNO HRANO IN PIJAČO

Možen problem: Če bolečina popusti hitro, ko dražljaj mine, običajno pomeni, da gre najverjetneje za manjši začetni karies, ne čisto tesno plombo, izpadlo plitvo plombo, odlomljen manjši košček zoba ali razgaljeno zobno korenino zaradi recesije ali kislinske erozije. V tem primeru ne potrebujete nujne zobozdravstvene oskrbe.Velja za bolečino na toplo in hladno, ki hitro mine.

Kaj storiti: Če gre za občutljivo razgaljeno korenino, jo dobročistite, da se na njej ne bo nabiralazobna obloga – biofilm. Obloga je namreč kisla in povzroča raztapljanje zobovine, zob pa postaja bolj in bolj občutljiv na termične dražljaje. Uporabljajte primerno zobno ščetko in ne čistite več kot dvakrat dnevno. Uporabljajte zobne paste za občutljive zobe, ki vsebujejo fluoride. Če občutljivost ne preide po približno 3 tednih,obiščite vašega zobozdravnika, ko bo to mogoče. Če vas vseeno skrbi, kontaktirajte vašega zobozdravnika. Morda bo lahko pogledal v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke, in vam svetoval.
Dentinski karies


OBČUTLJIVOST NA TERMIČNE DRAŽLJAJE ZOB PO ZOBOZDRAVNIŠKEM POSEGU

Možen problem: Zobozdravniški posegi lahko povzročijo občutljivost na termične dražljaje pri tistihplombah, ki segajo globoko proti zobni pulpi (zobni živec), ali pa če segajo globoko pod dlesen. Taka bolečina je običajno prehodnega značaja. Težave običajno izzvenijo v nekaj dneh do nekaj tednih in se ne stopnjujejo. V tem primeru najverjetneje ne potrebujete nujne zobozdravstvene oskrbe.

Kaj storiti: Taka bolečina se po nekaj dnehnaj ne bi več stopnjevala. Lahko pa je zob preobčutljiv še nekaj tednov, a občutljivost ne narašča, temveč počasi izzveneva. V tem primeru najverjetneje ne potrebujete nujne zobozdravstvene oskrbe. Le če se bolečina stopnjuje ali je močna in traja dlje časa ter se stopnjuje do te mere, da je potrebno jemati analgetike – protibolečinske tablete, boste morali poiskati nujno zobozdravstveno pomoč. Morda so bakterije, ki so bile prisotne v globokem kariesu, vseeno že okužile zobno pupo, injih vaš organizem ni uspel odstranil, zato bo morda potrebno endodontsko zdravljenje zoba (zdravljenje zobnih korenin). Če se bolečina stopnjuje do te mere, da protibolečinska zdravila več ne pomagajo, vas ponoči zbudi, ali če zob hudo boli na ugriz, na poklep, ali če se ga dotaknete z jezikom, boste najverjetneje potrebovali nujno zobozdravstveno oskrbo. Vseeno najprej kontaktirajte svojega osebnega zobozdravnika. Morda lahko pogleda v vašo elektronsko kartoteko, vam svetuje in vam lahko pošlje elektronske rentgenske slike, ki jih hrani v vaši elektronski kartoteki, če bi morali obiskati nujno zobozdravstveno pomoč.
Image titleRAHLA BOLEČINA NA UGRIZ, KI SE POJAVI IN IZZVENI - MINE 

Možen problem: Gingivitis – vnetje dlesni. Kadar v naravnem obzobnem žepku zastaja hrana in je stalno prisotna zobna obloga, se dlesen vname. Lahko pa tako vnetje povzroči zataknjen košček hrane, zobne nitke ... Dlesen je na pogled bolj intenzivno rdeča, povečana – otečena in pri pravilnem čiščenju krvavi. Krvavi tudi na dotik in ob čiščenju. Vneta je le dlesen, vlakna, s katerimi je zob pričvrščen v kost, pa niso vneta.

Kaj storiti: Če v tej fazi vnetja začnemo napravilen način čistiti, bo vnetje izzvenelo in dlesen pa se bo pozdravila brez posledic. Poudarjam, da je potrebno čistiti pravilno, da se dlesen še bolj ne vname! Dlesen bo ostala zdrava pod pogojem, da nadaljujemo s pravilnim čiščenjem zob. Direktni vzrok vnetja je namreč je zobna obloga – biofilm, ki ni bil uspešno odstranjen, zato povzroča vnetje. Pomagalo bo, če si v lekarni kupite gel za medzobne prostore, ki vsebuje 0,5 % klorheksidina in hialuronsko kislino v kombinaciji. Kadar je prisoten tudi zobni kamen, bo potrebno kasneje, ko bo to mogoče, opraviti profesionalno čiščenje pri zobozdravniku, da površine zoba spet postanejo bolj dostopne za vsakodnevno čiščenje doma. Običajno se bolečina in vnetje umirita v nekaj dneh. Zaradi take bolečine najverjetneje ne boste potrebovali obiskati nujne zobozdravstvene pomoči. Če vas vseeno skrbi, kontaktirajte vašega osebnega zobozdravnika. Morda bo lahko pogleda v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke in vam lahko na podlagi tega svetuje.
Začetna parodontalna bolezen

SREDNJA DO MOČNA BOLEČINA NA UGRIZ, KI JE OBČASNO MOČNEJŠA IN OTEKLINA OB ZOBNI KRONI

Možen problem: Začetna ali napredovala parodontalna bolezen – parodontoza. Žepki se poglobijo, globoki so lahko 4–6 ali več mm. Prisotna je zmerna krvavitev pri čiščenju in pri preizkusu na krvavitev. Pojavi se lahko stalen ustni zadah. Dokler je vnetje kronično, niti ne boli. Kadar pa se kak žepek vname, lahko nastaneta oteklina in bolečina, ki ju lahko spremlja majavost zoba.

Kaj storiti: Pomembnoje vedeti, da je direktni vzrok zobna obloga. Najprej poskusite močno poostriti ustno higieno z uporabo tako zobne ščetke kot nitke in medzobne (interdentalne) ščetke.Če imate doma kako razkužilno ustno vodo ali gel si , ko bozob čist nanesite nekaj tega razkužila na vneto dlesen. Nekaj dni bo dlesen morda še bolj krvavela, po nekaj dneh pa se bosta krvavitev in vnetje začela umirjati. Naj vas ojačana krvavitev, ki se bo pojavila, ko boste poostrili higieno ne odvrne od čiščenja. Vendar ne pretiravajte na način, da bi s kakšnim zobotrebcem preveč segali v obzobni žep, ker si lahko vnetje s tem le poslabšate. Nujno zobozdravstveno pomoč boste potrebovali le v primeru, da se je razvilo močno vnetje, z oteklino in bolečino, ki pa se mu lahko pridruži še hudo omajanje zoba. V kolikor ocenite, da boste potrebovali nujno zobozdravstveno pomoč, najprej kontaktirajte svojega zobozdravnika. Morda lahko pogleda v vašo elektronsko kartoteko, vam svetuje in vam lahko pošlje elektronske rentgenske slike, ki jih hrani v vaši elektronski kartoteki, če bi morali obiskati nujno zobozdravstveno pomoč.


Image title


HUDA OSTRA BOLEČINA PRI UGRIZU NA DOLOČEN ZOB

Možen problem: Možni vzroki so globok karies, netesna plomba in / ali počen zob.Zob lahko boli na ugriz, dotik ali celo če se ga dotaknete z jezikom.

Kaj storiti:

Pokličite osebnega zobozdravnika v ordinacijskem času,  če se bolečina hudo ojača in tudi če se pojavi oteklina. Morda lahko pogleda v vašo elektronsko kartoteko, vam svetuje in vam pošlje elektronske rentgenske slike, če bi morali obiskati nujno zobozdravstveno pomoč. Če je bolečino povzročala že vneta zobna pulpa, bo verjetno kasneje potrebno endodontsko zdravljenje koreninskih kanalov. Zlome in odlome zoba je težje zdraviti. Zdravljenje je odvisno od tega, ali poka oz. zlom seže v področje zobne pulpe.Image title

HUDA MOČNA SEVAJOČA KONSTANTNA SPONTANA BOLEČINA PRI KATERI NEMORETE UGOTOVITI KATERI ZOB JO POVZROČA

Možen problem: Huda bolečina na termične in kemične dražljaje, ki lahko traja še nekaj minut ali dlje po tem, ko dražljaj mine, in zelo verjetno nakazuje, da gre za vneto ali odmirajočo zobno pulpo –zobni živec, ki si ne bo opomogla. Bolečina lahko seva v uho, oko ..., celo v nasprotno čeljust. Bolečina je močna in vas zbudi iz spanca. Lahko se za kratek čas umiri in se spet pojavi, sčasoma je vedno huje. Bolečina se lahko stopnjuje od rahle bolečine do močne bolečine v nekaj urah do nekaj dneh.

Kaj storiti: Pokličite osebnega zobozdravnika v ordinacijskem času ter mu natančno pojasnite svojo težavo. Zobozdravnik vas bo usmeril in naročil na termin v ustrezni vstopni točki nujne zobozdravstvene pomoči preden se stanje poslabša do te mere, da se lahko razvijeta absces in oteklina. Zelo verjetno bo kasneje potrebno endodontsko zdravljenje zoba – postopek, v katerem se iz koreninskih kanalov odstrani vneto ali odmirajočo zobno pulpo in tako reši zob. Lahko pa bo potrebno puljenje – ekstrakcija zoba. Kontaktirajte vašega zobozdravnika. Morda bo lahko pogledal v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke in vam jih lahko pošlje, saj vam bodo tako bistveno lažje in hitreje nudili zobozdravstveno prvo pomoč.Image title


ZAMOLKLA BOLEČiNA IN PRITISK NA ZGORNJE ZOBE IN V PODROČJU SINUSA NA ENI ALI OBEH STRANEH OBRAZA

Možen problem: Bolečina in pritisk, ki se čuti v področju sinusov, pogosto zajame tudi zadnje zobe zgornje čeljusti, saj jih oživčuje isto živčevje. Zato je izvor take sevajoče bolečine, ki je pogosto opisana kot pritisk, težko opredeliti. Taka bolečina se v sinusu lahko čuti kot bolečina v zobu in obratno. Zato lahko zaradi prehlada ali gripe zaprti sinusi povzročajo bolečino v zadnjih zobeh zgornje čeljusti. Lahko pa je taka bolečina tudi posledica stiskanja ali škripanja z zobmi.

Kaj storiti: Kontaktirajte svojega zobozdravnika. Morda bo lahko pogledal v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke in vam bo svetoval. Morda bo na podlagi nedavnih rentgenskih posnetkov lahko izločil zobe kot možen vzrok bolečine. Včasih se že na Rtg ortopanu vidijo zasenčeni sinusi. V kolikor bo vaš zobozdravnik ugotovil, da vzrok bolečine niso zobje, vas bo napotil do osebnega zdravnika. Vsekakor ne čakajte, da se bolečina hudo poslabša.Skleninski karies


NEPRESTANA MOČNA BOLEČINA IN PRITISK, OTEKLINA DLESNI IN / ALI OBRAZA TER BOLEČINA NA UGRIZ

Možen problem: Zob ima lahko vnetje ki prehaja ali je prešel v absces, ki se je razširil iz zobne pulpe na okolna periodontalna tkiva ali kost.

Kaj storiti: Pokličite osebnega zobozdravnika v ordinacijskem času. Morda bo lahko pogledal v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke in vam jih lahko pošlje, saj vam bodo tako bistveno lažje in hitreje nudili zobozdravstveno prvo pomoč. Zelo verjetno bo potrebno endodonsko zdravljenje zoba pri vašem osebnem zobozdravniku, ko se bodo razmere glede koronavirusa stabilizirale. V kolikor so pridruženi še splošni simptomi, kot je povišana telesna temperatura, bo morda potrebno jemati tudi antibiotik. Ne čakajte, da se stanje poslabša.Image titleRDEČE IN OTEČENE DLESNI, KI KRVAVIJO PRI UMIVANJU ZOB A NE BOLIJO

Možen problem: V kolikor parodontalna bolezen napreduje, lahko opazimo, da so zobje videti zelo podaljšani, dlesen odstopa od zoba, žepki pa segajo skoraj do konca korenin. Zobje so lahko majavi, ali sami izpadejo. Lahko se nagnejo navzven ali navznoter ali vstran. Lahko pa tudi izraščajo, če v nasprotni čeljusti ni zoba. Pogosto lahko pri zobeh, ki imajo več korenin, vnetje zajame tudi področje v razcepiščih korenin, kar pa je včasih nemogoče očistiti in negovati. Krvavitev je močna, lahko spontana, kar se najpogosteje opazi zjutraj na vzglavniku. Ustni zadah se močno ojača.

Kaj storiti: Kronična parodontalna bolezen redko boli, zato je najučinkovitejši ukrep, da poostrite ustno higieno, ko pa bomo zobozdravniki spet lahko delali, pa se čim prej naročite na profesionalno čiščenje zobnih oblog in zdravljenje parodontalne bolezni. Nujne zobozdravstvene pomoči in obravnave razen v primeru hudih bolečin ne potrebujete.
Image title

IZPADLA PREVLEKA, MOSTIČEK, ZATIČEK IN ZOB OZIROMA ZOBJE NE BOLIJO

Možni vzroki: Mostiček ali prevleka najpogosteje izpadejo, kadar so dotrajani in so se odcementirali. Lahko je pod prevleko karies. Zobje, ki so imeli prevleke, običajno v primeru, ko so snete, ne bolijo in niso zelo občutljivi na kemične in termične dražljaje. Zobni živec se pri takih zobeh pogosto umakne globlje v zobno korenino. Če izpade zatiček, je to najpogosteje zato, ker je počena korenina. Tudi taka korenina največkrat ne boli.

Kaj storiti: Predvsem ne lepite zobnoprotetičnih izdelkov nazaj sami s kontaktnimi in sekundnimi lepili, saj se lahko zastrupite! Če zalepite izdelek nazaj na zob s kariesom, bo lahko prišlo do vnetja zoba. Neustrezno lepilo vam lahko naredi hudo poškodbo – opeklino ali nekrozo dlesni! Če uporabite takšno lepilo za lepljenje zatička v počeno korenino, si lahko povzročite hudo vnetno reakcijo na mestu, kjer bo lepilo prišlo v stik s tkivom, če je korenina počena! Razgaljene zobe dobro čistite, lahko tudi brez zobne paste ali z otroško zobno pasto v primeru, da so občutljivi. Predlagam zobno pasto s fluorom, saj bo fluor dodatno zaščitil razgaljeno zobovino. V luknjo zoba, kjer je bil zatiček, pa vstavite kroglico z vato. Ta bo preprečila, da bi v luknjo zašla hrana, hkrati pa bo dovolj »dihala«, da ne pride do vnetja in otekline, če je korenina počena! Lahko pa izpadlo prevleko ali mostiček z lepilom za boljše naleganje zobne proteze. V tem primeru pred namestitvijo dobro očitite tako zobe nosilce kot notranjost zobnih prevlek.Image title

ZLOMLJENA ZOBNA PROTEZA

Možni vzroki: Proteza vam je padla na tla, morda v umivalnik. Lahko da se je prelomila ali se je odlomil košček proteze. Lahko pa se je prelomila v ustih. Lahko se je odluščil le kak zob s proteze.

Kaj storiti: V nobenem primeru ne lepite proteze z raznimi lepili, ki niso namenjena za v usta! Predvsem ne s sekundnimi, ki so strupena! Tako lepilo bo držalo le nekaj dni, lahko pa si z njim poškodujete protezo do te mere, da kasnejše popravilo morda ne bo mogoče. Najprej skrbno zberite vse dele proteze. Nato vse te delčke skrbno očistite in razkužite tako, kot če je proteza nepoškodovana. Če se je odlomil le delček proteze in protezo lahko nosite na način, da vas pri tem nič ne boli in ne žuli, lahko protezo normalno uporabljate. Če je odpadel zob, ga prav tako očistite in razkužite ter shranite za kasnejše popravilo. Protezo v tem primeru lahko normalno uporabljate. Če proteze ne morete nositi, jo skrbno očistite ter shranite v škatlici v vodi, ki jo vsakodnevno zamenjate. Tako shranite protezo do takrat, ko bo popravilo spet mogoče. Hrano si v tem času pasirajte ali miksajte, da si s trdimi koščki hrane ne boste poškodovali ustne sluznice in dlesni. Obisk nujne zobozdravstvene pomoči v tem primeru ni potreben.


Pozor! Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju.


Imate še kakšno vprašanje? Vas še kaj skrbi?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

Vse objave Naročite se