7 DEJSTEV O VPLIVU ENERGIJSKIH IN ŠPORTNIH PIJAČ NA VAŠE ZOBE

Energijske in športne pijače vpliv na zobe


Ste vedeli, da vam pogosto uživanje energijskih in športnih pijač greni življenje? Bodite osveščeni in se zavarujte pred škodljivimi posledicami.


Dejstvo 1

Športne in energijske pijače ter celo nekatere izotonične pijače so izjemno kisle. Nekatere so lahko celo tako kisle kot želodčna kislina ali limona. Trend uživanja tovrstnih pijač se povečuje tako pri najstnikih in rekreativnih športnikih kot pri vseh, ki ste preobremenjeni v vsakdanjem življenju. Raziskave kažejo, da najstniki, športno aktivni in preobremenjeni zaužijejo tudi do 4 tovrstne pijače na dan. To pa pomeni veliko kislinsko obremenitev za sklenino vaših zob.


Dejstvo 2

Vse se vrti okoli pH. Bolj ko je pijača kisla, nižji je pH. Voda in mleko imata na primer pH 7, kar je nevtralno in zobni sklenini ne škoduje. Voda in mleko nista kisla. Paradižnikov sok in pivo imata pH 4. Grenivka ima pH 3; limona pa pH 2. Večina športnih in energijskih pijač ima pH med 2,5 in 3,5.


Dejstvo 3

Dobro stanje vaših zob je odvisno od več dejavnikov. Odvisno je od življenjskih navad, genetike, prehranjevalnih navad in navad ustne higiene. Redno uživanje športnih in energijskih pijač zagotovo ni dobro za zdravje vaših zob.


Dejstvo 4

Kako opazite, da je vaša sklenina zob poškodovana:

  • Preobčutljivost zob

  • Zobje postajajo rumenkasti ali sivkasti

  • Na sprednjih zobeh se pojavijo prosojni robovi na robu

  • Na zobeh se pojavijo poke in ali vdolbine

  • Nastaja več kariesa

Kislinske erozije grizna ploskev kočnik

Kislinske erozije ob strani ob dlesni zob


Dejstvo 5

Pijače, ki so zelo sladke, kot npr. nekatere gazirane pijače in sadni sokovi so prav tako zelo kisli. Sveže stisnjen sadni sok ima lahko pH med  3 in 4.


Dejstvo 6

Če spijete velik kozarec navadne vode po zaužitju kislih in močno sladkih pijač s tem učinkovito izperete ostanke hrane ter dvignete pH proti nevtralni vrednosti, ko so vaši zobje varni.


Dejstvo 7

Redno čiščenje zob je prav tako pomembno, vendar je dobro vedeti, da vsaj 20 minut pred in po normalnem obroku zob ne ščetkamo. Pred obrokom ne ščetkamo, saj s ščetkanjem odstranimo zaščitno plast – poseben sloj, ki se naredi na zobeh iz sline in tako lahko sladkorji in kisline v hrani močneje poškodujejo vašo sklenino zob. Po obroku pa je sklenina malce mehkejša zaradi delovanja kislin in bi s takojšnjim ščetkanjem lahko sklenino bolj obrabili kot če počakate 20 minut ali več. Časovni zamik ščetkanja pred in po zaužitju športnih in energijskih pijač pa naj bo 30 minut do eno uro.

Dobro skrbeti za vaše zobe pa seveda vključuje tudi redne kontrole pri vašem zobozdravniku.Morda vam lahko pomaga z zaščitnimi premazi zob.


Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na stacionarno številko 01 430 72 20; GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

Vse objave Naročite se