Mali slovar strokovnih izrazov

Aktualna vprašanja

Šivi po puljenju zoba so se strgali

Pozdravljeni bil na odstranitvi zoba in rano so mi zašili. Šive, naj bi šel odstranit po tednu dni. Ampak šivi so mi v včeraj popustili oz. se "strgali". Naj počakam na datum obiska ko sem naročen ali naj grem kam na prvo pomoč?Nimam sicer podatka koliko časa so šivi bili v ustih, da bi vam odgovorila konkretno za vaš primer. Če so bili šivi na svojem mestu dan ali dva so že opravili večino svoje funkcije. Če se rana ni široko razprla in če ne krvavite ne pričakujemo komplikacij. Običajno je, da se po nekaj dneh šivi »razrahljajo« , postanejo ohlapni. To je normalno v procesu zdravljenja, saj oteklina izzveni, v poteku celjenja pa se tkivo nekoliko skrči. Takrat je potrebno paziti da pri hranjenju ali čiščenju zob ne potrgate šivov, saj sama nit se ne bo strgala, strgala se bo dlesen. Kadar je nit iz materiala, ki se sam razgradi pa šivov ni potrebno odstranjevati, saj odpadejo sami. Pri čiščenju v tem predelu pa bodite pozorni tudi, da nebi segali v rano in odstranili krvnega strdka, ki rano zapira. Na kontrolo pa le pojdite kot vam je naročeno.


Koraki endodontskega zdravljenja

Rabila bom zdravljenje zoba z iglicami. Kako to poteka?

Na kakšen način točno bo potekalo koreninsko zdravljenje vam lahko razloži le vaša zobozdravnica, saj dobro pozna stanje zoba in ima tudi Rtg sliko. Načeloma pa zdravljenje koreninskih kanalov poteka po naslednjih korakih:

1. Korak

Pregled je bistvenega pomena, saj na pregledu ocenimo za kateri zob gre (še posebno, če je bolečina sevajoča in po bolečini ni mogoče določiti kateri zob boli). Ocenimo v kakšnem stanju je zob ter kakšne vrste slikanje bomo potrebovali. (lokalni rentgen, ortopan, dentalni CT ali morda kar vse troje). Ocenjujemo tudi ali bo morda potrebno podaljšanje klinične krone.

2. Korak

Rentgen ali dentalni CT zoba, ki ga bomo zdravili. Kvalitetna Rentgenska slika pravilne projekcije nam lahko da dobro orientacijo in smernice kako zahtevno bo endodontsko zdravljenje zoba. Ocenjujemo razsežnost kariesa, število in obliko korenin, prisotnost in obsežnost periapikalnega vnetja (granulom, cista…) Rentgen nam dokončno potrdi ali ovrže oceno ali je endodontsko zdravljenje zoba glede na obseg in stopnjo vnetja mogoče oziroma smiselno. V naprej pomislimo na kakšen način bo preostanek zoba mogoče obnoviti / restavrirati - s plombo? / prevleko? V kolikor se odločimo zob ohraniti lahko preidemo na naslednji korak.

3. Korak

Lokalna anestezija pri bolečem in / ali živem zobu omogoča neboleč potek zdravljenja. Pri že mrtvem zobu postopek endodontskega zdravljenja ni boleč, saj je tkivo v pulpni komori in kanalih mrtvo in ni več oživčeno. Sama zobovina ne boli kadar je zob že mrtev ali je pulpa že odstranjena niti pri vrtanju niti pri zdravljenju koreninskih kanalov.

4. Korak

Za čiščenje kariesa in zagotovitev tesne zapore zoba se odločimo v kolikor bo zob kasneje mogoče restavrirati. Dobro očistimo ves karies, manjkajoče dele zoba pa dogradimo kolikor nam stanje dopušča. Pomembno je, da je zob, ki ga zdravimo v času zdravljenja dobro tesno (hermetično) zaprt. Ostanki kariesa pomenijo gojišče bakterij, ki znova in znova povzročajo vnetje v kanalih, ki jih zdravimo. Enako pomembna je dobra tesna (hermetična) zapora, saj bi uhajanje mikroorganizmov ob robovih plomb v kanale ki so v zdravljenju preprečilo uspešnost endodontskega zdravljenja.

5. Korak

Do kanalov dostopamo tako, da v zob v področju kjer se nahaja pulpna komora izvrtamo odprtino za dostop (dostopna kaviteta) v taki obliki, da s kanalskimi instrumenti lahko vstopamo v kanale. Zadnje zobe odpiramo iz smeri griznih ploskev (s ploskev na katere žvečimo), sprednje zobe pa odpiramo na zadnji strani – na ploskvah, ki so obrnjene v usta. Kadar pa ima kakšen zob preveč nagnjeno smer se lahko zgodi tudi, da moramo zob odpirati s sprednje, vidne strani. Očistimo ves prostor kjer je pulpa v kronskem delu zoba – v pulpni komori.

6. Korak

Čiščenje in dezinfekcija in oblikovanje koreninskih kanalov je lahko zamuden postopek. Uporabiti je potrebno vrsto postopkov in instrumentov. Tanjši ko so kanali, bolj ko so gracilni in / ali zaviti in več ko je kanalov, dlje lahko traja postopek čiščenja in dezinfekcije. Da bi lahko dosegli dobro dezinfekcijo je običajno potrebno kanale tudi razširiti in oblikovati tako, da jih sploh lahko v največji možni meri očistimo. Ko ocenimo, da je v kanalu odstranjeno vse vnetno tkivo, ki ga je mogoče odstraniti lahko v kanale vložimo (apliciramo) zdravilo, zob zapremo in polnimo kanale v enem naslednjih obiskov glede na to kako intenzivno je bilo vnetje. Kadar je temeljito čiščenje in dezinfekcija mogoča že v enem obisku, pa lahko kanale polnimo takoj. Med posameznimi obiski zob zapiramo z materiali za začasno zaporo.

7. Korak

Polnitev koreninskih kanalov je postopek pri katerem v čiste in razkužene kanale s posebnimi tehnikami vložimo poseben material, ki čim bolje in čim tesneje zatesni koreninske kanale. Dobro napolnjeni kanali so zelo pomembni, da ne pride do ponovne infekcije kanalov.

8. Korak

Plomba, inlay ali prevleka so možnosti s katerimi dokončno oskrbimo zdravljen zob. Plomba, inlay ali prevleka ne pomeni samo, da je zob spet naravne oblike. Pomembno je, da dokončna oskrba zagotovi tesno nepredušno hermetično zaporo in tako onemogoči ponoven prodor bakterij v koreninske kanale ter ponovno vnetje. Zdravljenje koreninskih kanalov, ki mu strokovno rečemo tudi endodontsko zdravljenje zoba je kar zahtevno.

Več o zdravljenju koreninskih kanalov  tudi v sliki in besedi si lahko preberete na našem blogu.


Kaj je pulpitis - vnetje zobnega živca

Zanima me kaj je to pulpitis. En zob me kar na prej po malem boli in zobozdravnica je rekla da je to lahko pulpitis. Upam, da sem si besedo prav zapisala.


Prav ste si zapisali. Pulpitis je izraz, ki ga uporabljamo za vnetje zobnega živca. Zobna pulpa je vsebina notranjosti zoba v zobni kroni in koreninskih kanalih zoba. Glede na to, da že dlje časa zaznavate bolečino gre lahko morda tudi za preobremenjen zob, lahko pa gre za kronični pulpitis. Kronični pulpitis lahko za kak skriti karies ali močno razgaljen zobni vrat oz. erozija. Pulpitis je bolezensko stanje zoba oz. njegovega živca – pulpe.

Pulpa se lahko vname, nekaj časa odmira in odmre. Kadar je pulpa vneta, v odmiranju ali odmrta vnetje draži živčne končiče, kar zaznamo kot bolečino. Značilno za pulpitis je, da bolečina seva v okolico, lahko tudi v nasprotno čeljust. Pacient težko določi kateri zob boli, pogosto pa je določitev pravega zoba lahko izziv tudi za zobozdravnika. Še posebno, če je karioznih zob v ustih več. Poznamo reverzibilni in ireverzibilni pulpitis.

Kadar gre za reverzibilni pulpitis – zob morda lahko ostane živ. Pulpitis v zelo zgodnji fazi se lahko pozdravi, če ostranimo vzrok ( npr. karies, poka zoba). Tako se ohrani zob živ. Pri tem se v postopku plombiranja uporabijo posebna zdravila, ki se položijo na del zoba kjer je bil vzrok najbližje zobni pulpi.

Ireverzibilni pulpitis pomeni, da se pulpa – zobni živec ne bo mogel več pozdraviti. zob je potrebno endodontsko zdraviti – zdravljenje koreninskih kanalov. Pri tej vrsti pulpitisa je pulpa tako poškodovana, da je ni več moč pozdraviti. Zato jo je potrebno iz koreninskih kanalov odstraniti. To pa pomeni zdravljenje koreninskih kanalov. Postopek zdravljenja koreninskih kanalov poleg odstranitve vnete pulpe zajema še čiščenje in dezinfekcijo kanalov in druge postopke. Namen je v čim večji meri odstraniti vnetje. Več informacij lahko dobite na sledeči povezavi.


Candida v ustih

Ali je res, da lahko imamo glivično vnetje tudi v ustih?

Pri velikem delu odraslih so kvasovke rodu Candida del normalne ustne flore. Z njimi običajno pridemo v stik že ob rojstvu. Naselitev Candide na ustni sluznici lahko predstavlja riziko za okužbe z drugimi bakterijami, ki se tudi nahajajo na ustni sluznici in ob normalnem ravnovesju mikroorganizmov v ustih ne povzročajo bolezni. Imenujemo jih oportunistične okužbe. Odvisne so od imunskega stanja osebe, njegovih osnovnih bolezni , načina zdravljenja le-teh in od lokalnih dejavnikov v ustni votlini. Vse to vpliva na to, ali bo naselitev Candide prešla v bolezensko sliko. 

Candida infekcija se lahko pogosteje pojavi pri jemanju antibiotika, diabetesu, hujšem padcu splošne odpornosti… 

 Kaže se lahko kot pseudomembranozna oblika – bele obloge, ki jih ne moremo odstraniti, kot eritem – živordeče področje ali kot vnetje ustnih kotov. Pogosto jo najdemo pod protezo in protetičnimi nadomestki, predvsem pri starejših pacientih s sladkorno boleznijo. Okužbo s Candido zdravimo z lokalnimi antimikotiki za oralno uporabo ( antimikotik v oralnem gelu) več tednov. Pomembno je, da zdravljenje nadaljujemo še vsaj 14 dni po tem, ko so simptomi izginili, sicer se okužba rada ponovi. V primerih trdovratnejše okužbe je potrebno lokalno zdravljenje dopolniti s sistemskim, ki pa običajno traja več mesecev. 

Pomembna sta dobra ustna higiena, dovolj pogosta menjava izdelkov za ustno nego ter razkuževanje ust. Pomembno je, da skrbite, da so izdelki za ustno higieno ustrezno čisti in shranjeni tako, da se lahko čim hitreje posušijo. Candida ima rada toplo in vlažno okolje…


Priprava na kirurški poseg - puljenje osmice

Že kakšno leto imam težave z modrostnim zobom spodaj levo. Ortopan je pokazal, da nima kam zrasti, zato raste v sedmico. Zobozdravnica se je odločila, da bo edina rešitev operacija modrostnega zoba. Tažave se ves čas ponavljajo, pač vsakič, ko se zob odloči, da bo spet malo zrasel. Takrat boli cela leva stran glave (vrh glave, uho, grlo), proti bolečinam jemljem Naprosyn, večinoma pomaga že ena tableta. So kakšne izkušnje pri takih operacijah, so kakšni zapleti bolj pogosti? Na kaj naj po operaciji posebej pazim?

Osmica, ker običajno izrase zadnja, lahko kadarkoli v življenskem obdobju je dobila tudi ime modrostni zob. Zaradi svoje lege in oblike je res poseben zob, ki ima lahko zelo neobičajno lego in obliko. Kadar v ustih ni dovolj prostora in dela težave, ki ste jih prav prisrčno in natančno opisali, ali kadar je zaradi neugodne lege ne moremo dobro čistiti in nastane karies, ki ga ni mogoče zaustaviti, jo je potrebno izpuliti. Kako bo potekalo puljenje je odvisno od lege in oblike zoba. Da bi se izognili komplikacijam pri odstranjevanju zob, tudi osmic, vedno zob prej slikamo, včasih naredimo tudi več različnih slik. Bolj zapletene primere običajno pošljemo k specialistu oralnemu ali maksiofacialnemu kirurgu. Običajno pri mlajših odstranitev osmic poteka lažje. Predvsem naj vaju ne bo strah, naši specialisti so zelo izkušeni. Kako bo potekala operacija ne morem predvideti, želim pa vama da bo opravljena čim hitreje in brez zapletov. Pred posegom morate paziti na dobro ustno higieno, ki jo vaša deklica gotovo ima. En teden pred posegom naj ne jemlje aspirina ali drugih protibolečinskih sredstev, ki tudi preprečujejo strjevanje krvi, npr. kombiniranih praškov. Preden gresta od doma lahko usta izpira z eno izmed ustnih vod, ki vsebujejo 0,2% klorheksidina, dobite jo v lekarni. Namen takega izpiranja je čim bolj zmanjšati število bakterij v ustih v času posega. Anestezija, ki jo bo hči dobila bo trajala približno 2 uri. Po končanem posegu ji lahko daste en Naprosyn, kar bo omililo morebitne pooperativne bolečine, nato pa po potrebi, če bo sploh potrebno. Običajno je dovolj nekaj dni 1 na 12 ali 8 ur, odvisno od intenzivnosti bolečine. Predvsem bodite pozorni, da če se spet pojavi bolečina ne dovolite, da bi se operirano mesto močno razbolelo, ampak dajte hčeri naslednjo tableto. Običajno je ena tableta po posegu dovolj, sicer pa bo glede na težavnost posega kirurg svetoval kako jemati protibolečinska zdravila. Po posegu tudi dobro poskrbite za ustno higieno. Lahko si v naprej kupite posebno zobno ščetko za po kirurških posegih, kot je npr. Special Care: http://www.tepe-slovenija.com/specialne-zobne-special-care.html , ki je izjemno mehka, namenjena za čiščenje prvi teden po kirurških posegih, nato lahko preidete na malo tršo, a še vedno dovolj mehko zobno ščetko kot je npr. Gentle care: http://www.tepe-slovenija.com/specialne-zobne-gentle-care.html , ki je namenjena za obdobje, ko je rana že malo zaceljena. Predvsem bodite pozorni, da se obloga ne bo zadrževala na zadnji strani sedmice. V tem predelu si lahko pomagate z zobnimi ščetkami, ki ima na konici daljša vlakna, kot je npr. TePe Nova: http://www.tepe-slovenija.com/zobne-scetke-tepe-nova.html ali s specialnimi zobnimi ščekami kot je npr.: Interspace: http://www.tepe-slovenija.com/specialne-zobne-interspace.html . Dodatno, je usta še kak teden priporočljivo izpirati z ustno vodo, ki vsebuje 0,2% Klorheksidina.


Temen mrtev zob beljenje ali prevleka?

Zanima me, ali je možno beljenje zoba, ki ima uničen živec (že dvanajst let) oz. ali je beljenje takšnega zoba sploh uspešno. Odločila sem se namreč za menjavo starih plomb z belimi, sedaj pa mi je ostal še en zob (sprednji zgornji), ki je zaradi uničenega živca že precej temen. Ali naj se raje odločim za "krono?"

V kolikor je zobna krona dobro ohranjena in ni veliko plombirana je vsekakor vredno poskusiti z beljenjem zoba. V kolikor v nekaj obiskih ne bo bistvenega učinka pomeni, da beljenje ne bo uspešno, v tem primeru je bolj kot estetsko oskrbo izbrati bel zatiček in prevleko. Oskrba z zatičkom in prevleko je tudi boljša izbira v primeru da je zob obsežneje plombiran. Brez pregleda vam težko svetujem bolj konkretno.


Kako zapreti razmak med zobema

Imam razmik med zobmi. Kako bi si to popravil?

Diastemo ali razmik med zobmi se lahko zapira z lusko, kar zahteva nekaj brušenja – preoblikovanja zoba. Diastemo je mogoče zapreti tudi z postopkom » Bondinga« kar pomeni, da zob v želeno obliko dogradimo z belim visokokakovostnim kompozitom. Ta postopek ne zahteva brušenja zoba, še vedno pa se kasneje lahko odločite za luske. Zelo pomembno je vzdrževanje higiene tako estetsko preoblikovanih zob. Stik materiala in lastnega zoba je šibka točka kjer se rado pojavi zabarvanje. Material kompozit ali keramika bosta ostala kot sta, na zobovini na stiku, pa lahko nastane karies. Skrbite, da bo to področje ostalo čisto. Uporabljajte premaz s fluorom.


Zob v zdravljenju boli, ko ga zobozdravnik zapre

Že približno mesec dni hodim k zobozdravniku zaradi spodnje leve sedmice. Zobozdravnik mi je čistil kanale pa ne pomaga nič. Ko je dal vanj zdravilo in ga zaprl z gipsom je bila bolečina neznosna, ko je zob odprt je veliko bolje. Zobozdravnik pravi da dva kanala lahko popolnoma sčisti z iglami, med tem ko pri enem ne more priti do konca kot bi naletel na oviro. Zato me je dal na slikanje tega zoba. zanima me kaj bi lahko bila ta ovira? Dlesen na tem zobu z notranje strani lica je zatečen in boleč na dotik, ko vzamem analgetik se bolečina umakne in je manj občutljiv par dni nato se zadeva ponovi. zakaj se ta oteklina pojavlja in ali ima ta oteklina zvezo z zobom ali čeljustjo. Čeljust me ne boli. Čutim pa v tem delu dlesna občasno pulzirajočo bolečino. je možno da bi šlo za trdovratnejšo vnetje zaradi kanala ki ga zobozdravnik ne more predreti ali za kaj drugega?

Zdravljenje koreninskih kanalov zna včasih biti pravi izziv. 

 Vsaka korenina zoba ima najmanj 1 kanal, lahko jih ima več. Lahko se kjerkoli v kanalu nahajajo stranski kanali in v vršičku korenine se kanal lahko deltasto razveji, podobno kot to srečamo v naravi pri rekah. Kadar so korenine zavite, so tudi kanali zaviti. Kanali so v kronskem delu zoba širši in se ožijo proti vršičku korenine. Kanali so nepravilne oblike, lahko imajo zožitve, včasih vsebujejo delce zobovine, ki otežujejo ali onemogočajo prehodnost kanala. Zato rečemo, da ima zobna korenina kanalski sistem. Kadar je ta kanalski sitem okužen, imamo možnost zob odstraniti ali zdraviti kanalski sistem takega zoba. Zobe z zapletenim – razvejanim kanalskim sistemom je težje pozdraviti kot en sam raven kanal. 

Zdravljenje vedno začnemo z rentgenskim slikanjem. Slika nam nudi orientacijske podatke o obliki, poteku in dolžini kanalov, o morebitni prisotnosti granuloma na vršičku korenine ter o stanju zobne krone ( karies, tesnost plombe…) tako da vsaj malo vemo kaj lahko pričakujemo. Vendar je slika le dvodimenzionalna in marsičesa ne pokaže. Iz Rentgenske slike ne moremo določiti koliko kanalov ima posamezna korenina, koliko so prehodni, kakšne oblike so in zelo redko pokaže stranske kanale. Zdravljenje poteka tako, da zobno krono odpremo tako široko, da lahko dostopamo do vseh vhodov v glavne kanale. Z iglami očistimo vse glavne kanale in tiste stranske kanale, ki se od glavnega odcepijo tako blizu zobne krone, da vanje lahko uvedemo igle. Iglic in pil je na voljo za cele kataloge. Ročne, strojne, ultrazvočne… 

Vse čiščenje opravljamo v kopeli razkužila, zato da se kanal čim bolje izpere in razkuži. Dobro lahko na ta način očistimo le glavne kanale in tiste stranske kanale, ki se od glavnega odcepijo tako visoko, da lahko vanje uvedemo igle. Lahko pa v zobu obstaja še mnogo stranskih kanalov, ki jih z iglami ne moremo očistiti, le te pa lahko do neke mere dosežemo le z izpiranjem z razkužilom. Tudi sama zobovina, če jo pogledate pod mikroskopom ima drobcene kanalčke, ki pa so tako veliki, da se vanje lahko naselijo bakterije. Tudi te kanalčke lahko le razkužujemo. Pri hujšem vnetju za nekaj časa v kanale vnesemo zdravilo in zob zapremo s provizorij plombo, ki pa mora zelo dobro zapirati zob, da zdravilo lahko deluje. Pri zobeh z globokim kariesom je to včasih izredno težko doseči. Ko ocenimo, da so kanali čisti in je zob miren, se odločimo kanale napolniti s posebnimi snovmi, ki se uporabljajo v ta namen.

 Kot vidite, je zdravljenje koreninskih kanalov precej zahtevno in uspeh ni vedno možen. O zdravljenju koreninskih kanalov obstajajo debeli učbeniki in atlasi, izhaja veliko strokovnih revij samo na temo zdravljenja koreninskih kanalov. Iz zdravljenja koreninskih kanalov obstaja celo specializacija, specialist ima naziv »specialist endodont«, saj se veda o zdravljenju koreninskih kanalov imenuje endodontija. Specialisti endodonti so tudi v Sloveniji. Kljub vsej znanosti pa ravno zaradi anatomskih pogojev zoba zdravljenja žal niso vedno uspešna. Zobe, ki jih je težje zdraviti (zavite korenine, neprehodni kanali, zob, ki vedno boli, ko ga zapremo…) lahko pošljemo k specialistu endodontu, ki si običajno pri svojem delu pomaga s posebnim mikroskopm . Kaj konkretno povzroča neprehodnost enega od vaših kanalov ne morem oceniti, zagotovo ne le vnetno dogajanje. Morda ne bi bilo slabo, da se obrnete še na enega od specialistov endodontov, ki ima mikroskop. Če je le mogoče, vam bo zob pozdravil. Saj lasten zob je najboljši implantat.


Periimplantitis – vnetje dlesni okoli implantata

Ali je res, da se okrog implantata lahko naredi parodontoza?

Podobno kot na zobu, se tudi na površini zobnega vsadka sčasoma naseli zobna obloga. 

 Bakterije, ki se nahajajo v zobnih oblogah najprej povzročijo vnetje dlesni okrog implantata. Tako vnetje imenujemo periimplantatni mukozitis. Podobno kot nezdravljen gingivitis – vnetje dlesni okrog zoba lahko le – ta, če ni zdravljen preide v kronični parodontitis pri zobu oz. periimplantitis pri implantatu. Vzrok periimplantatnega mukozitisa in periimplantitisa je nezadostno čiščenje. 

Nastanek je možno preprečiti s pravilnim čiščenjem in rednimi kontrolnimi pregledi, ki so usmerjeni v zgodnjo prepoznavo ter z vzdrževalnimi ukrepi. Kadar pa periimplantitis že nastane, ga zdravimo podobno kot kronični parodontitis. Najprej opravimo inštrukcijo pravilnega čiščenja, nato odstranimo vse trde in mehke zobne obloge (pri tem se uporabljajo drugačni nastavki za čiščenje kot za zobe! ). Bistveno je tudi razkuževanje s klorheksidinom v tekočini in gelu. Na koncu sledi kirurško zdravljenje podobno kot pri kroničnem parodontitisu. S pravilno tehniko čiščenja lastnih zob in implantatov si lahko zagotovite da bodo v ustih doživljensko.


Granulom

Rada bi vprašala glede gronuloma. Pred dvema letoma so mi izpulili petico na levi strani leto kasneje pa šestico na desni strani. Sedaj mi zdravi zob štirico na levi strani, ker imam gronulom. Zanima me če se to lahko popravi ali ne? Kako nastane gronulom?

»Granulom«, bolj pravilno poimenovan kronični periapikalni proces nastane kot posledica vnetja zobne pulpe. Prevedeno to pomeni kronično vnetje na vršičku korenine, ki ima običajno za posledico topljenje oz. izginjanje kosti – na področju takega vnetja se namreč raztopi – izgine kost. 

 Vzrok je običajno karies, ki je tako globok, da pride do vnetja zobne pulpe (zobnega živca) najprej v kronskem delu zoba, nato se le – to širi po koreninskem kanalu in naprej v kost. Da pride do granuloma navadno traja okrog 6 mesecev. 90% sprememb naštetih v prejšnjem stavku ne boli. In zato pacienta ne privedejo k zobozdravniku. Običajno jih pri pregledu, še pogosteje pri rentgenskem slikanju odkrijemo naključno. 

Načeloma, se granulom da pozdraviti, ni pa vedno mogoče. Zdravljenje poteka tako, da zdravimo koreninski kanal. S tem, ko odstranimo vir infekcije v koreninskem kanalu, se granulom pozdravi, kost okrog vršička korenine pa zaraste. Upam, da bo zdravljenje vašega zoba uspešno. V bodoče pa ne pozabite, redne kontrole pri zobozdravniku na 6 mesecev so potrebne, čeprav menite, da nimate težav z zobmi.


S tabletkami nad strah pred zobozdravnikom

Pozdravljeni! Že celo svoje življenje me je na smrt strah zobozdravnikov. Vem, da ta neznosen strah izvira še iz otroštva. Zanima me ali bi lahko strah s čim zmanjšala...ali mogoče obstajajo kakšne posebne tablete...,lp

Seveda. Obstajajo tablete, ki pomagajo, da nas je manj strah in imajo dobro lastnost, da se nam izkušnja po obisku ne zdi huda. Vendar kot vsa zdravila jih je potrebno odmerjati po pameti. Tableta nas pomiri, vendar zmanjša sposobnost upravljanja z vozili in stroji. Vzame se 1 uro pred obiskom, in 24 ur se ne sme upravljati s stroji ali voziti. Predpiše jo zobozdravnik, ki poprej oceni, da res ne gre drugače. Da se strah zmanjša, je proces več obiskov na katerih se odločamo za kratke in manj invazivne posege ter poskrbimo za to, da so zagotovo neboleči. Pri tem pacientu sproti povemo kaj delamo. Sčasoma se tako tudi hud strah zmanjša ali izzveni. Pomembno je, da si izberete zobozdravnika, s katerim se boste ujeli in mu zaupali in tako bo uspeh zagotovljen. Skupaj bosta nizala pozitivne izkušnje in sčasoma k zobozdravniku ne boste več odšli s hudim strahom.


Sanacija zob

Kaj je to sanacija zob? Kaj ti pri njej naredi zobozdravnik?

Pozdravljeni! Sanacija zob, sanacija ustne votline, …zobovje sanirano… včasih preberemo v izvidu. Direktno bi to pomenilo popravljeno in ozdravljeno. 

 Iz medicinskega slovarja: 

 sanírati -am dov. in nedov. popraviti, izboljšati: ~ vodni vir, ~ zobe. 

 sanatio -onis [sanácio -ónis] ž --> celjenje 

 Sicer pa v latinščini beseda »sano« pomeni »zdravim«. 

 V zobozdravstvu pomeni sanirati zobovje kompletno stomatoprotetično oskrbo pacienta. Začne se s pregledom, diagnostiko, puljenjem zob, ki se jih ne da več rešiti, izdelavo plomb na zobeh s kariesi, zdravljenje bolnih koreninskih kanalov, zdravljenje dlesni, če je to potrebno ter nadomestitev manjkajočih zob. Skratka v soglasju s pacientom zobozdravnik poskrbi, da je v ustih vse kot mora biti. Da bi bilo potrebne »sanacije« čim manj lahko poskrbite s pravilno in redno ustno higieno.


Stare-sive-bele

Prosim za vaše mnenje in nasvet glede mojih zob. Star sem 52 let in imam nekaj vprašanj. Na notranji strani prednjih dveh sekalcev imam plombi stari 22 let,so sive in ne vem iz kakšnega materiala so,so pa še dokaj stabilne, ali je smiselno jih zamenjati. Drug problem imam z kočnikom ,ker mi je v dveh mesecih že dvakrat izpadla siva plomba,sem šel ponovno k zobozdravnici da mi je zaplombirala zob in to z belo plombo. Sedaj po treh tednih sem opazil ,da se mi je plomba tako močno obrabila ,da je na eni strani ni več . Pripomnim naj še,da mi je zdravnica ob plombiranju dejala,da če mi zopet izpade ta polomba ,sem samoplačnik. Sprašujem se,ali je to res možno,kaj pa če gre za slabo storitev zasebne zobozdravnice,ali ceneni zalivni material? Hvala za odgovor in mnogo uspeha pri delu.

Predvidevam, da sta plombici na sprednjih sekalcih izdelani iz amalgama. V kolikor sta plombi estetsko in funkcionalno ustrezni, menim, da ni potrebna. Na drugo vprašanje Vam težko konkretno odgovorim brez pregleda, zato Vam bom odgovorila generalno. Iz Vašega opisa ne morem oceniti kakšen material je uporabila zobozdravnica. Kadar plomba iz nekega zoba izpade dvakrat ali trikrat je za to običajno nek vzrok. Običajno je to obsežna destrukcija zobne krone. Po pravilih OZZ (Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja) Vam nova plomba na istem zobu pripada vsake 3 leta ob pogoju, da stara ni več ustrezna ali pa se je pojavil karies. 3 leta je trajnostna doba za plombo. Doba garancije je 9 mesecev. To pomeni, da Vam je v tem obdobju izvajalec dolžan na svoje stroške narediti novo plombo. Seveda ob pogoju, da plomba ni izpadla zaradi morebitnega odloma dela zoba. Kadar je destrukcija zobne krone tako velika, da se zoba ne da več obnoviti s plombiranjem, Vam po Pravilih OZZ pripada fasetirana prevleka, to je kovinska prevleka s faseto iz najcenejših materialov, ki so trenutno na Slovenskem tržišču. V kolikor v primeru ko Vam pripada in je indicirana prevleka vztrajate pri izdelavi plombe pred potekom trajnostne dobe, ste za tako plombo samoplačnik. Rekonstrukcija vseh zob žal ni možna s plombiranjem. Upam, da Vam bo moj odgovor pripomogel k rešitvi nastale situacije.


Zamašitev žleze na ustnici

Pred časom sem se pri jedi ugriznil v spodnjo ustnico na levi strani, zaradi česar mi je v ustni votlini nastala manjša bulica, ki je na vrhu bele barve, čuti se kot zatrdlina in je izredno moteča. Ker sem nekaj podobnega "doživel" pred nekaj meseci (takrat so mi bulico, ki je bila po besedah oralnega kirurga zamašitev žleze slinavke, le - to operativno odstranili). Ker je bil operativni poseg boleč , predvsem pa izredno dolgotrajen postopek (na 10 minutno rutinsko odstranitev sem čakal več kot 4 mesece), vas sprašujem, ali je morda takšno zamašitev mogoče odpraviti po naravni poti, s kakšnim mazilom oz. zdravilom. Pozanimal sem se v lekarni, kjer so mi priporočili oralni gel Daktarin, vendar ugotavljam, da se stanje ni izboljšalo. Prosim vas, da mi svetujete, kaj storiti in da mi navedete vzrok, zakaj sploh do podobnih zamašitev pride.

Vsaka žleza ima izvodilo, malo cevko, po kateri slina priteče v ustno votlino in tako pomaga skrbeti da se ustna sluznica ne izsuši. Če gre za enako težavo kot prejšnjikrat, ste verjetno pri tem, ko ste ugriznili v ustnico poškodovali izvodilo žleze. Če je izvodilo zdaj popolnoma zamašeno Vam bo lahko pomagal le kirurg. Če pa je zamašeno le delno, včasih pomaga sesanje limone. Ž e misel nanjo nam povzroči povečano produkcijo sline. Več ji pritisk sline na izvodilo bo morda odmašil ali malo razširil izvodilo, da se bo žleza lahko izpraznila. Poskusite, morda bo pomagalo.


Zdravljene trojke

Lep pozdrav Naj povem,da imam od 18 leta mostiček od desne enke do leve trojke, torej 4 zobe. Sedaj pa zatečem, zaradi trojke, kjer je obešena trojka. Zobozdravnica, mi je že dvakrat odprla zob, ko je oteklina izginila, mi je dala v zob zdravilo in zaprla, vendar po dveh dneh zopet zatečem vse do očesa. Ko sem enkrat bila pri dežurnem zobozdravniku mi je rekel, da bi morala jemati antibiotike, vendar je moja zobozdravnica to zavrnila češ da antibiotiki samo zakrijejo dejansko sliko, rekla pa je , da če se to še enkrat ponovi bo morala zob izdreti. Zelo me skrbi, da bom ostala brez trojke in bom tako ob mostiček ter brez prednjih zob . Hodim k privat zobozdravnici, tako da vsak obisk pošteno plačam, ali lahko zahtevam antibiotike, ali naj grem k drugemu zobozdravniku??? Ne vem ali grem moji zobozdravnici samo za zaslužek, saj bo nov mostiček zelo drag??

Če se zoba ne da zapreti je za to gotovo vzrok. Ker je mostiček starejši, lahko da ima zob pod prevleko karies in se ga zato skozi prevleko ne bo mogoče zdraviti. Potrebno bo sneti prevleko na tem zobu, da bi se ga lahko ustrezno pozdravilo. Če se prevleke ne sname, potem tam kjer je karies ob robu prevleke uhaja infekt v korenino. Druga možnost je, da je korenina zoba počena. Antibiotik ni potreben v kolikor oteklina splahne sama in če ni splošnih znakov vnetja, npr. povišane telesne temperature. Kaj več Vam brez pregleda in odčitanja Rtg ne morem pomagati.


Zob brez živca boli. Zakaj?

Imam samo eno vprašanje!!Imam tri zobe v katerih nimam živca in kako je možno da me zobi kljub temu bolijo? A je kaj narobe z mojimi zobmi!Imam dobro zobno higieno. Prosim za odgovore.

Z zobom, ki boli zagotovo nekaj ni v redu. Potreben bi bil kontrolni rentgenski posnetek , ki bo morda dal odgovor na vprašanje. Vedeti morate, da je uspešnost zdravljenja pri kočnikih 60-80% , pri enokoreninskih zobeh 70 - 90% povzeto po podatkih iz strokovne literature, odvisno od metode zdravljenja, diagnoze pred zdravljenjem in seveda odgovora Vašega organizma. Svetujem vam obisk zobozdravnika, da ugotovita vzrok bolečin in se odločita za ustrezno terapijo.


Zobni aparat

Zobni aparat imam pol leta zob je že v pravi legi vendar se malo maje. Ali je to normalen pojav da korenina popusti ali je kaj narobe.

Vsak zob ima svojo naravno majavost, imenujemo jo fiziološka majavost zoba. V kolikor je majav bolj kot sosednji zobje Vam svetujem, da se oglasite do svojega ortodonta, ki bo ugotovil vzrok majavosti.


Odkrušen zob

Pred malo manj kot letom se mi je brez razloga sam od sebe odkrušil zob. Ker me ni bolel nisem šel k zobozdravniku. Sedaj pa me je začel boleti. Zanima me če se da zob še pozdraviti ali ga bo treba ruvati?

Kar brez razloga se zobek težko odlomi. Predvidevam, da zobek ima karies, ki se je začel nekje na skritem mestu, morda v medzobnem prostoru. Tak karies lahko dolgo ostane neopažen. Zobna sklenina je namreč veliko bolj odporna na karies. Luknjica v sklenini lahko zato majhna, notranja zobovina pa je veliko mehkejša, zato propada hitreje kot sklenina. Ko propade dovolj notranje zobovine se zunanji skleninski plašč pod silo ugriza odlomi. Pacientu se zdi da se je zob odkrušil brez razloga. Krušenje zoba ali če tak zob postane občutljiv na toplotne ali kemične dražljaje pacienta običajno pripelje do zobozdravnika. Kadar tak zob začne boleti sam od sebe je običajno potrebno pri takem zobku zdraviti koreninske kanale. Šele po uspešnem zdravljenju se lahko tak zobek oskrbi s plombico. Ž elim Vam, da bi se zobek dalo dobro oskrbeti in da puljenje ne bo potrebno, zato se čim prej oglasite do svojega zobozdravnika. Še preden se oglasi zobobol.


Boleče dlesni in implantati

Zobozdravnica mi je predlagala vstavitev implantantov, češ da imam močan ugriz in da bom izgubil vse zobe če se ne odločim.Za boleče dlesni mi je svetov. gengigel,ki pomaga. Ali gengigel upočasni ali ustavi paradontozo?Ali se naj kljub visoki ceni odločim za implantante, kaj pa če dlesni kljub temu začno odstopati in bom vseeno ob zobe?

Če Vas prav razumem imate parodontalno bolezen in ste zaradi nje izgubili nekaj zob. O mehanizmu nastanka sem že kar nekaj napisala v poglavju težave z dlesnami, zato si o tem preberite tam. Uporaba Gengigela, ki vsebuje hialuronsko kislino se pri parodontalni bolezni priporoča. Vendar le kot podporno zdravljenje. Učinkovina v Gengigel preparatih pospeši celjenje vnetja. K zdravljenju parodontalne bolezni je potrebno pristopiti na pravi način. Algoritem zdravljenja parodontalne bolezni je najprej vzpostavitev higiene, kar pomeni, da pacientu natančno očistimo mehke in trde zobne obloge nad in pod dlesno ter ga naučimo pravilno vzdrževati vzpostavljeno stanje. Pacienta nato naročimo na kontrolo po 6 tednih. Takrat se odločimo ali morda pacient potrebuje luščenje in glajenje korenin in po potrebi opravimo to fazo, ki navadno poteka tako, da pacient prihaja večkrat. Vse do sedaj opisane postopke imenujemo Higienska faza. Nato ugotovimo stopnjo izboljšanja. Če so rezultati dobri,žepki pa plitvi, pacient stanje le vzdržuje z občasnimi kontrolami pri zobozdravniku. V kolikor se kljub skrbni higienski fazi in dobri higieni pacienta ugotovi da se so še prisotna področ ja kjer se z omenjenimi postopki ne da doseči izboljšanja se pacienta običajno napoti k specialistu parodontologu. Zdrava obzobna tkiva so pogoj vsake zobozdravstvene oskrbe. Predvsem je pri tem pomembno da se pacient zaveda, da sam lahko največ naredi zase z doslednim upoštevanjem navodil zobozdravnika, ki ga vodi. Zdrave dlesne so tudi pogoj da se lahko uspešno manjkajoče zobe nadomesti z implantati. Svetujem Vam, da se o tem natančno pogovorite s kirurgom, ki Vam bo implantate vstavil ter zobozdravnikom, ki Vam bo implantat oskrbel s protetiko.


Neuporaben mostiček

Imam mostiček, s katerim imam od začetka težave, zdaj mi je že nekajkrat izpadel, ko sem prosila za mnenje še enega zobozdravnika, mi je rekel, da je en zob preveč zbrušen, zato mostiček izpada. Pravi, da niti prevleka ne bo držala na tem zobu,zdaj si pa lahko mislite, kako se počutim, ko sem drago plačala, da imam zdaj uničena dva lepa zdrava zoba za prazen nič . Kaj se sploh da naredit v takšnem primeru, kakšna možnost je še, da se prekrije brušeni del zobu, da ne bi bil občutljiv, glede na to, da prevleka ne pride v poštev?

Pozdravljeni! Predvidevam,da se še da kaj rešiti. Menim, da bi se morda dalo urediti tudi to, da bi že obstoječi mostiček nosili. Splača se poizkusiti notranjost prevleke pobrusiti, saj če je zob močno obrušen je verjetno, da je prevleka debela. Nato bi se dogradil obrušen zob s posebnimi materiali za dograditev in prevleka bi se cementirala . V kolikor se ta metoda ne bi obnesla, se lahko zob devitalizira (zdravi) , nato se napravi zatiček in se poskusi uporabiti že izdelan most. Vendar vam brez pregleda in rentgenske slike ne morem obljubiti, da se kaj od tega da narediti. Potreben je pregled.


Groza in strah ter zanič zobovje

Prebral sem vse rubrike iz naslova "Strah pred zobozdravnikom", v vseh tako lepo in pomirjujoče predlagate "bolnikom" naj se čim prej oglasijo pri zobozdravniku, ker: "Strah je namreč v sredini votel, zunaj ga pa nič ni" . Vendar jaz tega strahu ne morem premagati. Ne morem in ne morem narediti prvega koraka. Star sem 45 let zobovje pa imam že popolnoma zanič . Raje sem trpel bolečine tako dolgo, da so izginile (tudi po 14 dni), kot pa da sem se odločil za zobozdravnika. Sedaj je prišlo že tako daleč , da mi je izpadla dvojka. Ko sem že čisto na tem, da bi šel pa me začno mučiti vprašanja, kako bo reagiral zobozdravnik, ko bo videl moje zobovje ipd. Rad bi, da bi mi zobovje popravili v čim krajšem času, ampak če bom to želel narediti preko koncesije bom verjetno čakal in čakal. Ko sem se pred nekaj leti le opogumil in odšel k zobozdravnici me je naročila šele čez 6 mesecev, navkljub - že tedaj- grozljivemu stanju mojega zobovja. Moram povedati, da me je strah vsega, od vonja po zobozdravstveni ordinaciji,čakanja v čakalnici, do vsega kar se bo kasneje dogajalo. Imam dokaj visok prag bolečine, tako da nimam strahu pred njo, temveč pred samimi posegi (čiščenje kanalov, vrtanje .... ) Nerodno se mi je nasmejati in kazati škrbine, nočem, da me moji otroci gledajo takšnega - resno padam v depresivna stanja.... Kaj naj naredim in kako? Prosim, prosim, prosim, svetujte mi!!!

Tako hudi zobozdravniki pa menda ja nismo. Menim, da je Vaš problem bolj v tem da se odločite hoditi redno. Kaj bo rekel zobozdravnik naj Vam bo zadnja skrb. Naše poslanstvo je, da pomagamo, ne kritiziramo. Svetujem Vam spremstvo nekoga, ki Vas razume in podpira. Predvsem pa je pomembno, da Vaša odločitev hoditi dozori. zavedati se morate, da bo potrebno kar nekaj obiskov preden boste rehabilitirani. Zaradi dolgih čakalnih dob vsega v kratkem roku na koncesijo ne bo mogoče postoriti. Č udeža se ne da narediti. Zato je morda bolje, da se za najnujnejše odločite obiskati samoplačniško ambulanto. Z optimizmom me navdaja dejstvo, da ste si na vprašanje pravzaprav kar sami odgovorili. To pomeni, da se zavedate tako stanja kot dejstva kaj je potrebno narediti. Zavedanje pa je ključ do uspeha. Pogum velja. Lep dan...


Iglice in zob

Pred kratkim me je zabolel zob in sem šla k zobozdravniku. Ta mi je zob odprl, nato pa je uporabil iglice in pilice, ki jih je zabadal v koren zoba. Zanima me kaj ta proces pomeni in zakaj je potrebno omrtvičit zob, ter kakšne so dolgoročne posledice tega.

Zob ima v notranjost po vsej dolžini votlinico v kateri je pulpa - živo tkivo, pacienti ga imenujete živec. Pulpa je iz arterij, ven, živčnih vlaken in veziva. Del votlinice, ki se nahaja v kroni zoba imenujemo pulpna komora, del ki se nahaja v korenini pa koreninski kanal. Zob, ki ima več korenin ima tudi več koreninskih kanalov. Praviloma najmanj enega v eni korenini. Za zdravljenje zoba se odločimo, kadar je zobna gniloba tako močno okvarila zob, da je dosegla področ je zobne pulpe. Kadar zobna gniloba doseže pulpo, se ta vname in odmre. Tako pulpo je potrebno odstraniti. To je napravil Vaš zobozdravnik.Z iglicami jo izpraskamo in v votlinico, kjer se je nahajala pulpa vložimo zdravilo. Kolikokrat moramo zdravilo zamenjati je odvisno od tega kako okužen je koreninski kanal. Namen je doseči čim boljšo sterilnost koreninskega kanala, da lahko zob uspešno napolnimo. Zdravilo menjamo na 14 dni do tri tudi šest tednov, odvisno od zdravila in vnetja. Kadar gre le za vnetje ali odmrtje pulpe brez prisotnosti granuloma, je dovolj zamenjati zdravilo enkrat ali dvakrat. Kadar zdravimo granulom , je potrebna večkratna menjava zdravila, lahko na daljše časovno obdobje. Pri vsaki menjavi zdravila zob zapremo z začasno plombico. Ko zobozdravnik oceni, da je dosegel največ jo možno sterilnost kanalov,se odloči zob polniti. To pomeni zapolniti koreninske kanale z definitivno polnitvijo. To naredimo z posebno maso, ki jo vnesemo v koreninske kanale, v to maso pa vložimo posebne zatičke iz guttaperche. Masa se v kanalu strdi in tako zatesni ,dobro zapre, koreninski kanal. Ta masa, če je zdravljenje uspešno, ostane v zobu za vedno. Po polnitvi navadno naredimo še kontrolni rentgenski posnetek in pri naslednjem obisku plombico, če je bila polnitev uspešna. Dokončen uspeh zdravljenja ocenjujemo po 3 letih, praviloma s kontrolnim rentgenskim posnetkom.


Modrostni zob in trizmus

Meni pa rast mod. zob levo zgoraj, problem pa je, da nemorem odpirati čeljusti normalno, torej usta lahko odprem samo za kaka 2-3 cm. Zanima me koliko časa običajno raste 8mica in ali Bom potem ko mi izraste lahko normalno odpiral usta? V naprej se Vam zahvaljujem na odgovoru. LP!

Ust ne morete odpreti, ker je prišlo do vnetja, ki onemogoča mišici odpiranje ust. Strokovno se temu reče trizmus. Svetujem Vam čimprejšnji obisk zobozdravnika, da pozdravi vnetje in Vam pokaže vaje za odpiranje ust. Koliko časa izraščajo osmice ni pravila. Včasih v nekaj dneh, včasih v nekaj letih. Tudi ni pravilo da povzročajo težave. V kolikor pa jih, je potrebno oceniti ali ima taka osmica sploh prostor, da izraste. Včasih ji lahko celo pomagamo da izraste. Izvedeli ste nekaj novega, torej ste postali bolj modri. No, osmica je vendarle "modrostni zob". Lep dan.


Zakaj ortopan?

Bil sem po dveh letih (takrat mi je odstranil zobni kamen) spet pri zobozdravniku, ker mi med zobmi ostaja hrana, med spodnjimi sprednjimi pa se nabira bel "kamen". Zdravnik je rekel, da imam pač zobe precej skupaj, zato ostaja med njimi hrana-tu se ne da nič narediti, tisto belo pa je kamen. Potem pa mi je dal napotnico za ortopan (rekel je, da je to standardni postopek skoraj vseh njegovih pacientov, kjer ti rentgensko slikajo zobovje, da vidijo če je kje kak "notranji" karies. Imam samo dve plombi in zdrave zobe. Nič me ne boli. Zakaj moram sedaj na rentgen? Vse skupaj se mi zdi -oprostite- malo čudno. Lepo se vam zahvaljujem za odgovor.

Lahko ste samo veseli, da imate tako skrbnega zobozdravnika. Ortopan je pregledna slika na kateri poleg zob vidimo še druge strukture zgornje in spodnje čeljusti v celoti ter del sinusov. Glede na to, da je obsevanje relativno majhno (dva dni naravnega ozadja to je, kot dobite sevanja v dveh dneh v naravnem okolju) nam poda ogromno informacij. Ena od mnogih stvari, ki jih vidimo na ortopanu je tudi skriti karies, ki ga lahko v ustih s pri pregledu ne zaznamo, viden pa je lahko na taki sliki. Takega »skritega ali nevidnega« kariesa je po podatkih v referenčnih strokovnih revijah do 30 %!!! Glede na to, da navajate zastajanje hrane v medzobnih prostorih, je možen kak tak skrit karies ali pa morda kak znak parodontalne bolezni. Marsikdaj nam ortopan odkrije kaj kar je potrebno zdraviti še preden se pojavijo težave. Oropan je danes po sodobnem algoritmu skrbi za zdravje v ustni votlini ne le standardni postopek, temveč doktrina. Lep dan.


Umivanje zobkov

Imam 21-mesečno hčerko, ki si pod nobenim pogojem ne pusti umivati zobkov. Poskušala sem že na vse načine, a ne pusti, niti z vodo ne, kaj šele z zobno pasto. Velikokrat ji dam kakšno jabolko, da si vsaj malo očisti zobe, to pa je tudi vse. Zelo me skrbi, da ne bi dobila kariesa. Kakšni so prvi znaki kariesa? Ali se ga v začetnem stadiju da pozdraviti? K zobozdravniku ne moreva iti, saj ji že otroški zdravnik mora na silo odpreti usta, kaj šele zobozdravnik. Kaj naj storiva?

Pojav, ki ga opisujete je pri majhnih otrocih kar pogost. Svetujem Vam, da k problemu pristopite preko igre. Učinek ne bo dosežen v dnevu ali dveh, zagotovo pa v nekaj tednih. Skupaj s hčerko se podajta v »shoping« zobne ščetke zanjo, za Vas, za njeno najljubšo igračko, za bratca ali sestrico, če jo - ga ima in seveda za očka. Peljite jo v trgovino s čim več jo izbiro ščetk. Zobna pasta v tej prvi fazi ni tako zelo pomembna, zato jo lahko za začetek izpustite. Ko bosta izbirali, ji povejte zakaj boste zase izbrali tako in tako ščetko: utemeljite obliko, dolžino, barvo, ki Vam je všeč ... in svetujte pri izbiri tudi mladi dami, ki je zagotovo rada urejena in prikupna. Kupovanje zobne ščetke naj bo velik dogodek. Deklica bo zagotovo doma komaj čakala (tako kot Vi in ostali člani družine) da preizkusi novo »igračo«. Sprva poskusite tako, da si zobke umivata hkrati. Vi ji pokažite, ona naj Vas posnema, naj Vam dovoli, da jo naučite. Ne pozabite na pohvalo vsakič , ko bo napredek, pa čeprav čisto majhen. Deklica naj poskrbi, da bodo imele umite zobke tudi vse njene igračke. Običajno pomaga tudi, če jo boste poprosili, naj Vam pomaga očistiti Vaše zobe, tako Vam bo dovolila, da tudi Vi pomagajte njej. Morda Vas bo njeno ščetkanje »žgečkalo« in se boste smejali. Po ščetkanju pa boste zelo navdušeni nad njenim odlično opravljenim delom in zagotovo bo vesela Vaše pohvale. Nikoli pa je ne grajajte, čeprav niste dosegli kar ste se namenili. Počasi se daleč pride. Prepričana sem, da bo vajin smeh, dobra volja in vriskanje privabilo v kopalnico še druge družinske člane, ki bodo zelo radovedni. Nanizala sem Vam nekaj idej, upam, da bo katera učinkovita. Otroci zelo radi ustrežejo svojim staršem, le motivacija mora biti izbrana na pravi način in žal nam to vzame kar nekaj časa, ki nam ga vsem zelo primanjkuje. Vendar vzemite to kot dolgotrajno naložbo v dekličino zdravje. Prvi znaki kariesa so bele kredaste lise, ki navadno sledijo poteku dlesni na lični ali ustnični strani zob in beli do rjavkasti madeži, ki se ne dajo odstraniti na griznih ploskvah kočnikov. Lep dan.


Zobni aparat

Zobni aparat imam pol leta zob je že v pravi legi vendar se malo maje. Ali je to normalen pojav da korenina popusti ali je kaj narobe.

Vsak zob ima svojo naravno majavost, imenujemo jo fiziološka majavost zoba. V kolikor je majav bolj kot sosednji zobje Vam svetujem, da se oglasite do svojega ortodonta, ki bo ugotovil vzrok majavosti.